By Flying Pharmacist (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons
By Flying Pharmacist (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Calatorii pentru o viata: Circuit in Thailanda – episodul 2 – Chiang Mai – avion 391 de euro

Daca in episodul anterior toata atentia a fost asupra Bangkok-ului, astazi voi continua periplul spre celelalate obiective pe care Thailanda le are de oferit: de data aceasta regiunea de nord, Chiang Mai.

Update 2018 – In perioada 8-21 februarie biletul de avion costa 391 de euro cu Qatar Airways

By Flying Pharmacist (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons
By Flying Pharmacist (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Data trecuta, in episodul 1, m-am oprit la ziua 3 cu daytrip-ul spre Ayutthaya.

  • Ziua 3La finalul acestei zile, dupa ce am vizitat situl arheologic Ayuthaya, mergem mai departe spre provincia Chiang Mai (orasul nou) din nordul Thailandei – acolo unde vom avea o sumedenie de obiective de vizitat si vom folosi orasul omonim ca hub de calatorii. 

    • Ca sa ajungem in Chiang Mai avem 2 optiuni: trenul direct din Ayutaya sau sa ne intoarcem in Bangkok pentru a lua avionul.
      • Daca ne hotaram la avion – costul biletului doar pentru dus ar fi in jur de 31 de euro pe sens – aici gasiti orarul zborurilor pentru data de 09 februarie
      • Dar cand vizitez o tara noua, parca as prefera sa merg cu trenul (macar la dus) in asa fel incat sa experimentez “CFR-ul” lor. Calatoria dureaza aproximativ 12 ore (dar pe timp de noapte nu conteaza). Trebuie sa va astepati si la intarzieri. Costul biletului este de 856 baht (22 euro) la “cuseta”. Orarul il gasiti aici, iar cat priveste experienta va recomand sa o cititi de pe acest blog. Locurile la cuseta este bine sa le cumparam in avans daca suntem in high season – si suntem 🙂 . Din pacate site-ul oficial nu ofera  posibilitatea de a le cumpara online, asa ca trebuie sa ne descurcam cu acest site de unde se observa ca preturile sunt mai mari cu 300 baht… adica + 8 euro.
    • Ziua 4 Chiang Mai 
      • Fie ca am ajuns cu avionul sau cu trenul primul pas este sa ne cazam si am decis ca regiunea merita macar 5 zile. Prin urmare din 10 februarie pana pe 14 februarie avem cazare incepand de la… 50 de lei pe noapte! 😀
      • Orasul este cunoscut pentru multitudinea de temple, aflate aproape la orice pas si care pentru noi “vesticii” sunt ceva extotic. Indiferent de credintele fiecaruia eu zic ca nu trebuie ratate:

        • Wat Prathat Doi Suthep – este simbolul orasului. Este cel mai cunoscut templu din Chiang Mai dar si cel mai indepartat, fiind asezat pe muntele cu acelasi nume. Se poate ajunge fie printr-o drumetie (dificila dar frumoasa) sau cu songthaew (un fel de taxiuri de culoare rosie – cost 200 baht, 5.5 euro). Legenda spune ca in 1300 un calugar a descoperit o relicva apartinand lui Buddha (osul umarului). Regele King Ku Na a dorit sa  o “gazduiasca” asa cum se cuvine si a construit templul Wat Suan Dok (Floare de gradina). In timpul mutarii relicvei catre noua casa aceasta s-a rupt in doua si ambele parti s-au regenerat, revenind la forma initiala. Deci acum avem 2 relicve 🙂 . Bucata a doua, cum era si normal, avea nevoie si ea de o noua “casa”. Regele a solicitat ghidare divina in vederea alegerii locului noului templu, asa ca  relicva a fost dusa pe un elefant alb pana in locul unde se afla si in prezent. Se spune ca elefantul a urcat si a tot urcat pana ce la un moment dat s-a oprit, a “trompetat” de 3 ori si a refuzat sa se mai miste – locul a fost ales! Templul dateaza din 1383, in anul 1557 s-au constuit si cele 306 trepte care inlesnesc accesul. Acestea sunt strajuite de serpi din mozaic mari (nagas). Pe langa templul deosebit de frumos, de aici vom avea si o panorama excelenta asupra orasului

      • Wat Chedi Luang – Templu se afla in centrul istoric al orasului Chiang Mai. Constructia a inceput in anul 1391 de catre regele King Saen Muang Ma pentru a adaposti cenusa tatalui sau. Din varii motive constructia acestui templu a durat mai mult de un secol si de abia in anul 1475 a fost finalizat pe timpul regelui Tilokarat. Atunci inaltimea templului era de 85 de metri, dar in anul 1545 templul a fost distrus ca urmare a unui mare cutremur. Inainte de acesta, incepand din anul 1468, templul a adapostit cea mai importanta statuie de smarald din Thailanda a lui Buddha. In urma cutremurului statuia a fost mutata la Wat Phra Kaew (Bangkok – complexul Marelui Palat Regal). Templul a fost reconstuit in anii ’90 din fondurile acordate de Unesco si de catre Japonia

    • Wat Phra Singh – Considerat unul dintre cele mai frumoase temple din oras, acesta inca adaposteste sute de calugari si novici. Este considerat ca fiind unul din exemplele cele mai elocvente ale stilului Lanna (stil arhitectural thailandez traditional). Templul a fost construit in anul 1345 si adaposteste o importanta imagine (statuie) considerata a fi de origini necunoscute (unii mentioneaza ca ar fi din Sri Lanka)
    • Pe langa templele mentionate mai jos gasiti si o harta cu toate templele din oras:

  • Ziua 5  – Sambata – Ziua de ieri a fost una istovitoare; am fost deja pe la toate templele orasului. Azi o lasam mai moale! Ce ar fi daca am ajunge la Sanctuarul Elefantilor. Locul acesta este singurul loc din tara unde animalele fac ce vor si nu sunt folosite in scopuri turistice si nu au parte de rele tratamente. Prin urmare daca dorim sa vizitam elefanti in Thailanda nu trebuie sa incurajam alte situri. Aici sunt adusi elefantii care sunt salvati tocmai din aceste situri.  In cadrul complexului ii vom putea hrani si chiar sa ii imbaiem :-)) . Sanctuarul se afla la aproximativ 70 de km de orasul Chiang Mai. Sunt mai multe pachete prin care puteti avea acces in parc, cu preturi incepand de la 2500 Baht (67 euro) cu transport inclus din oras – detalii gasiti aici.

  • Ziua 6  Parcul natural Doi Inthanon.  Intorsi de la o experienta memorabila ne putem indrepta atentia si mai mult spre natura. Doi Inthanon este o rezervatie naturala unde putem vizita cel mai inalt loc din Thailanda, Twin Pagoda si cascada Wachirathan. De asemenea, tot aici vom vedea si ferme sustenabile de fructe, flori si legume precum si crescatorie de pesti. Cei care au fost aici recomanda locul pentru aerul proaspat si pentru vederile panoramice – accesul in parc costa 200 baht (5.5 euro). La acest link gasim inspiratie pentru o excursie DIY prin natura. Parcul se afla 200 km de Chang May, ca sa ajungem aici este clar ca avem nevoie de o masina sau de o motocicleta. O alta optiune ar fi site-ul takemetour.com. cost excursie de la 2500 baht (67 euro) de persoana. Este un site unde localnicii isi ofera serviciile ca si ghizi (inclusiv transportul) in diverse locuri din Thailanda – un fel de Airbnb orientat pe excursii. 

Ziua 7 – Ne indreptam spre Chiang Rai – ca sa ajungem trebuie sa luam autobuzul Greenbus la un cost de 258 baht/conditii superioare. La acest link gasim explicatii in detaliu despre cum sa ajungem la autogara de plecare din Chiang Mai. Durata calatoriei este de aproximativ 3 ore. Atentie, sa nu uitam sa spunem soferului sa faca o oprire inainte de ajunge in Chiang Rai la:

    • Wat Rong Khun White Temple – care este un templu privat construit din banii proprii ai artistului Chalermchai Kositpipat pe locul vechiului templu. Este un lacas religios neconventional si contemporan care momentan are intrarea libera. A inceput sa fie vizitat din anul 1997 dar in 2014, in urma unui cutremur, a suferit unele deteriorari, aflandu-se in prezent in reparatii. Artistul spune ca acest complex este departe de a fi terminat, el previzionand ca termen de finalizare anul 2070. Acest templu este principalul motiv pentru care ne indreptam catre Chang Ray. De la templu putem lua un tuk tuk spre oras (20 baht de persoana). Se spune ca acest templu ar fi picat din cer – atat de frumos este! Dar sa ne convingem din urmatorul video:

Frumoasa tara! Frumoase obiective turistice! In postarile viitoare ne vom ocupa si de insule si alte activitati mai laice :-).

Comenteaza aici!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: