Excursie de o zi: Cheile Oltetului, Pestera si Manastirea Polovragi

Cheile Oltetului, Pestera si Manastirea Polovragi
Cheile Oltetului

Incerc sa imi descopar tara pe cat se poate de mult! Astfel de curand am avut o mica excursie pe meleaguri valcene si gorjene. Printre  obiectivele vizitate au fost si: Cheile Oltetului, Pestera si Manastirea Polovragi

Polovraga este o planta cu proprietati medicinale asemanatoare cu cele ale ginseng-ului. Creste in arealul cheilor Oltetului in apropiere de Pestera Polovragi. Pestera era folosita pe vremuri ca loc de depozitare si conservare a acestei plante. In mod evident, toponimia locului este strans legata de aceasta planta.

Taxa intrare Pestera Polovragi in 2020- biletul costa 20 lei de adult si 10 lei de copil.

Persoană de contact:

Telefon: 0754 541 482 – profesor Vasile Negoescu

Program de vizitare vara 2020:

Zilnic 08:00 – 21:00

Taxe de vizitare:
Copii – 10 lei
Adulti – 20 lei
Taxa foto – ? lei

Cum ajungi:

Obiectivele mentionate se afla in comuna Polovragi, la 60 de km de Ramnicu Valcea sau 50 de km de Targu Jiu. Poate ca dupa ce parcurgeti Transalpina o mica vizita a zonei ar fi bine venita. Ca si cai de acces puteti sa folositi DN 67 + DJ 665 (inclusiv starea asfaltului de pe drumul judetean este buna!).

Din Targu Jiu sunt curse regulate spre comuna Polovragi, iar din Bucuresti, din ce am observat eu, sunt curse ale companiilor de transport public postate pe site-ul Autogari.ro. Dar atentie: distanta de la autobuz la Manastire este de 3km – drum neasfaltat dar bine intretinut.

De asemenea, am observat si agentii de turism care oganizeaza excursii in zona.

Noi am avut norocul sa mergem cu niste prieteni cu masina.

/

Manastirea Polovragi

Manastirea Polovragi

Este o manastire de maici construita in secolul al XVII-lea, cladirea originala datand chiar din anul 1504/1505, fiind reconstruita in anul 1643 pe temeliile vechiului asezamant, cu ajutorul domnitorului Matei Basarab. Constantin Brancoveanu este cel care a definitivat constructia, imediat dupa ce a rascumparat-o de la Patriarhul Ierusalimului. Are hramul Adormirii Maicii Domnului si, din felul in care este asezata, iti da impresia ca este poarta cheilor Oltetului.

Cheile Oltetului

In stanga manastirii, pe un drum mai degraba de beton/pietris (macadam), ne avantam spre cheile Oltetului.

Masivele Parang si Capatanii sunt separate de paraul Oltet, incat de la departare ti se pare ca cineva a hotarat sa taie cu un cutit painea in doua. Este foarte ingust!

La nici o suta de metri de manastire drumul de acces spre chei incepe sa devina spectaculos. In dreapta un conglomerat de stanci ca un perete compact iar  in stanga o rapa adanca (~30 m) intunecoasa, ce aparent ascunde paraul. De partea cealalta masivul Parang se prezinta ceva mai prietenos, dimineata fiind cel insorit.

Cu toate ca partea stanga este cea care pare mai compacta, tocmai aceasta ascunde Pestera Polovragi.

Masina nu este recomandat sa o parchezi in aproprierea pesterii ci la cateva sute metri in aval pentru a evita un incident cauzat de posibilele caderi de piatra.

Nu ne-am oprit initial la Pestera pentru ca am ajuns prea devreme, iar primul grup intra in jurul orei 10:20 (cel putin vara cand am fost noi).

Continuand pe drum, de data aceasta pe jos,  rapa incepe sa fie putin mai larga si ne lasa sa observam Oltetul la treaba: sapa si sapa ca un mester nemultumit inca de lucrarea realizata.

Ajungem la un pod si privim in jos: o mica cadere de apa, roci disocate si trunchiuri de copaci parca prea bine asezati dar si niste scari negre metalice, semn ca e prilej bun sa vizitam locul.

Imediat dupa pod se observa cararea ce duce jos la apa. Coborarea este clar amenajata antropic cu niste trepte (cei drept cam inalte) ce te ajuta sa parcurgi distanta fara probleme. La un moment dat treptele se termina si tu trebuie sa cobori prima scara metalica neagra. Nu te uita in jos! E ceva distanta!  Deja sunetul apei este pregnant si poti observa in voie peisajul locului. Cu ceva maiestrie acrobatica de amator ajungi si la caderea de apa mentionata anterior.

La pod – unde se coboara in albia Oltetului

Daca vrei sa ajungi chiar in albia praului poti sa cobori si pe ultima scara metalica. De aici podul se vede impresionant si tu poti sa explorezi putin cheile chiar de la  nivelul apei.  Intoarcerea se face pe aceeasi ruta ca la coborare. Ca si nivel de dificultate pot spune ca este o activitate usoara. Din cate am inteles cei mai curajosi parcurg aceste chei direct de la nivelul apei – dar atentie iti trebuie echipament zdravan!

In sus drumul continua de-a lungul apei, la un moment dat iesind din chei si, treptat, treptat, padurea isi intra in drepturi. Drumul ajunge pana la Curmatura Oltetulu, iar de acolo spre Lacul Petrimanu si Lacul Galbenu (DJ 701D). Drumul nu este recomandat sa il parcurgeti cu o masina care nu se descurca pe off-road. O mica excursie o puteti face si cu Goolge Maps 🙂 Glumesc 😉

Trasee Montane  in zona Cheile Oltetului, Pestera si Manastirea Polovragi

Triunghiul Albastru: Polovragi – Curmatura Oltetului – pretabil pentru biciclisti, ATV, 4X4.

Punctul rosu: Manastirea Polovragi – Crucea lui Ursache – Poienile de Sus, cetatile dacice/Oborul Jidovilor–Luncile Oltetului

Pestera Polovragi

Turisti la pestera Polovragi

Este introdusa in circuitul turistic, prin urmare sa va asteptati la un numare mare de vizitatori.

Taxa intrare Pestera Polovragi in 2019 – biletul costa 10 lei de adult si 5 lei de copil.

Persoană de contact: inginer geolog Felicia Bantea, Telefon ghid pestera: 0761.149.525

Program de vizitare:

Zilnic 10:30 – 18:00
Luni Inchis

Taxe de vizitare:
Copii – 5 lei
Adulti – 10 lei
Taxa foto – 5 lei

Pe bilet am dat 6 lei (in 2017) cu ghid de grup inclus (culmea ar fi fost sa ne lase sa umblam bezmetici prin pestera 🙂 ). Din cei 10 km ai pesterii doar 500 de metri sunt vizitabili. Aici se credea in vechime ca era casa lui Zamolxe. Si-ar fi facut aparitia in momentele grele ale dacilor oferindu-le, ca un vraci priceput, leacuri miraculoase. O formatiune a pesterii ce are forma de jilt este denumita Tronul lui Zalmoxe.

Un alt locuitor al pesterii ce merita sa fie mentionat este calugarul Pahomie, el lasand ca si marturie pe peretele pesterii: un schelete reprezentand Moartea, pentru a avertiza pe termerari ca pestera poate fi si un loc nesigur.

Intrarea actuala este artificial creata prin detonarea peretelui vestic al pesterii, ghida noastra aratandu-ne in tavan intrarea originala care era un aven capcana, de fapt nici nu se intra pe intrarea proiectata ci pe iesire, accesul fiind mult mai usor. Este o pesterea relativ tanara, nu prezinta stalactite si nici stalagmite importante si prin urmare nici coloane. In schimb pot spune ca are farmecul ei si merita sa fie vizitata atat pentru ea insasi cat si pentru flerul doamnei ghid. Relieful pare unul selenar, denivelat. Parcurgerea celor 500 de metri se face usor si nu necesita vreo pregatire prealabila. Pestera este slab luminata, ghidul avand la purtator o lanterna puternica.

In general pestera era si este considerata  un punct energetic important multe legende despre Zalmoxe, uriasi, daci, fenomene paranormale, vindecari miraculoase fiind asociate cu aceasta.

Zona  cheile Oltetului, Pestera si Manastirea Polovragi  este un loc unde vei aprecia natura si formele pe care le creeaza incet, incet, cu atata staruinta. Nimic nu este vesnic in lumea aceasta, totul se schimba si capata noi forme si sensuri!

Urmatorul popas Pestera Muierii, dar despre aceasta va voi relata intr-un alt episod 🙂 .

2 comentarii publicate

Comenteaza aici!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.