By Luis Ascenso Photography from Lisbon, Portugal (Marinha beach - Algarve) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons
By Luis Ascenso Photography from Lisbon, Portugal (Marinha beach - Algarve) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

Plan de calatorie 10 zile in Portugalia – Regiunea Algarve (II)

Daca in primul articol am detaliat regiunea de nord a Portugaliei, in aceasta postare voi incerca sa descopar regiunea de sud, asadar: Plan de calatorie 10 zile in Portugalia – Regiunea Algarve.

Update: Am fost si iata ce am vizitat – Experienta Trivo.ro

Pentru aceasta regiunea avem 4 zile alocate, asa ca incerc sa vizitez atractiile de top ale acestei regiuni.

Scurt Istoric:

Regiunea Algarve (Região do Algarve) a fost locuita inca din stravechi timpuri de mai multe popoare: cynetes, celtici (pre-celtitci cei care au fondat orasul Lagos), fenicieni (cartagienii find posibilii fondatori ai orasului Portimão), romanii, vizigoti (sec.V), maurii (incepand cu anul 711 pentru 500 de ani – perioada cand orasul Faro devine capitala regatului independent Maur). Incepand cu secolul al XIII-lea regiunea devine parte a regatului Portugaliei.

Cum ajungi?

Din Romania calea de acces cea mai potrivita o reprezinta zborurile catre Lisabona si de aici fie optati pentru tren – durata calatoriei minim 3 ore, fie cu autobuzul celor de la Rede Expressos – durata calatoriei tot in jur de 3 ore. De asemenea, si cei de la Eva bus au curse din/spre Lisabona si tot ei deservesc intreaga regiune.

Un site pe care inca incerc sa il deslusesc si care ofera informatii detaliate despre transportul in regiune este http://www.algarvebus.info/  🙂

Orase importante ale regiunii:

Loulé – FaroPortimão –  Olhão- Albufeira – Silves – Lagos – Tavira – Lagao le-am mentionat dupa criteriul numarul de locuitori. Cele cu rosu vom incerca sa le si vizitam. 

Atractiile regiunii:

Incepand cu anii ’60 reigunea devine cunoscuta in randul turistilor englezi. Astazi si germanii si olandezii viziteaza aceasta regiune si de ce nu si noi romanii 🙂 . Desigur ca majoritatea vin pentru plajele cu nisip si pentru stancile ce le inconjoara, pentru viata de noapte din Albufeira, pentru terenurile de golf. Dar oare regiunea inseamna ceva mai mult decat mare si soare?

Iata ce am descoprit in urma documentarii:

Tavira – se afla la 30 de km de Faro si la 25 km de granita cu Spania. Multi il considera ca fiind printre cele mai frumose orase ale regiunii, pastrand arhitectura traditionala portugheza ce este puternic influentata de cultura maura. Daca nu inchiriezi masina poti ajunge aici cu autobuzul din Faro – durata calatoriei 1 ora.

Plajele orasului, din ce am observat, sunt foarte frumoase si par mai salbatice. Cu feryboat-ul poti ajunge pe insula Tavira. Plajele din apropierea orasului sunt: Praia do Barril si Praia de Terra Estreita.

Faro 

Capitala regiunii Faro este principala poarta aeriana in Algarve. Noi ajungem aici cu avionul din Porto cu ajutorul celor de la  Ryanair. Anul acesta am observat ca in unele zile sunt chiar si 2 curse (dimineata si seara). Costul biletului a fost de 30 de euro, dus. Am considerat ca alternativa avionului este atat oportuna cat si ieftina, in comparatie cu trenul/autobuzul, in care am fi petrecut minim 6 ore. Asa parcurgem distanta in maxim 1 ora. Detalii despre transferul  de la aeroport in centrul orasului il gasiti la acest link – durata calatoriei 20 de minute.

Districtul Loulé

Serra de Monchique

Suntem in Algarve dar poate ne este dor de munte! Se rezolva! Acesta se afla in vestul regiunii si are o inaltime de ~ 900 de metri in varful Fóia, punctul cel mai inalt al zonei. Intr-o zi senina se pot vedea orasele Sagres si Lagos. Transportul public se opreste la 8 km distanta fata de Fóia – traseul de autobuz Portimão-Monchique. Inchirierea de biciclete pare, asadar, a fi totusi idee mai buna decat sa mergi 1,5 ore pe jos 😉 . Si aici gasiti detalii despre cum sa inchiriezi o bicicleta, precum si rutele disponibile. Google maps – inchiriere bicicleta

Albufeira 

Este cea mai renumita statiune din zona si, din cate am vazut, aici regasim turismul de masa. Britanicii sunt majoritari. Avand in vedere pozitia centrala a orasului se recomanda ca baza sa o ai aici (noi insa nu am ales acest oras). Orarul autobuzelor il gasiti aici. Cat despre tren, statia este departe de oras!

Este impartit in 2 mari zone:

Portimão 

Fata de Albufeira, in urma marelui cutremur, si-a pierdut aproape toate cladirile vechi. Nu este chiar un oras aflat la mare, dar in maxim 3km poti ajunge la Praia da Rocha sau la Praia da Marina sau Praia do Vau.

Cazarea in acest oras este mai ieftina fata de restul regiunii, deci poate fi baza de plecare, asta si datorita faptului ca este bine conectat la transportul regional public.

Lagos

Probabil aici ne vom caza noi. Am citit ca este un oras plin de culoare, de viata, cu arthitectura traditionala.

Motivele pentru care am ales acest oras sunt:

  • Este foarte bine conectat cu restul regiunii
  • Praia don Ana – la 20 de minute de mers de centrul orasului, sau cu trenuletul
  • Praia do Camilo
  • Ponta da Piedade
  • Excursie in orasul Silves – vechea capitala a regatului maur, este considerat unul dintre cele mai frumoase din regiune. Din Lagos avem legatura directa catre acesta cu trenul 
  • Sagres si Cabo de Sao Vicente – conexiune directa cu autobuzul 
    • Cabo de Sao Vincente, pana in secolul XIV, era considerat sfarsitul lumii. Ca si atractie importanta este farul ce se poate vedea de la 50 de km departare

Praia da Marinha, Lagoa 

Cea mai fotografiata plaja din regiune este accesibila si cu autobuzul din Lagoa (plecare la ora 08.50 cu sosire la ora 09.05 si intoarcerea la ora 14.35 cu sosire la 14.50). Avem conexiune buna catre Lagoa din Portimao sau Lagos.

Turul pesterilor – pana acum acest tur mi-a atras atentia

  • de asemenea am mai gasit si pe acet site alte oferte de tururi ghidate.

Cu siguranta nu am trecut prin toate atractiile, dar speram ca vom realiza macar 10% din ce ne-am propus 🙂 . Si, pana la urma, daca o plaja ne va fi pe plac cu siguranta ne vom acorda ragazul sa petrecem timp indelungat.

2 comentarii publicate

Comenteaza aici!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Afla primul! Inscrie-te la newsletterul nostru!

We keep your data private and share your data only with third parties that make this service possible. Read our Privacy Policy.
Holler Box
%d blogeri au apreciat: