Castelul Balcic

Excursie de o zi in Balcic Bulgaria

Majoritatea am auzit de Balcic Bulgaria si poate ne dorim sa ajungem acolo, chiar si pentru o zi. Avem de ce!

Castelul Balcic

De ce sa vizitezi Balcic Bulgaria?

  • Doresti sa cunosti mai multe despre istoria noastra recenta
  • Esti pasionat de monarhie
  • Iti place natura, iti plac gradinile botanice, iti place marea
  • Iti place Bulgaria!
  • Iti plac excursiile de o zi sau poate doua. 

Ce oferte de excursie de o zi catre Balcic Bulgaria gasim la agentii?

Cum ajungi pe cont propiu?

Traseu 1 – Bucuresti (A2) – Constanta (Dn39) – Vama Veche – Vizita la Cap Kaliakra – Balcic. Daca dai cautare pe google maps varianta aleasa o ia pe DN38, iesirea din tara este pe la Kardam iar continuarea drumului spre Balcic se face pe drumurile 29 si 9002. Asta daca vreti o alternativa la batatorita varianta prin Ruse 😉

Traseul 2 – Daca insa aveti putin mai mult timp, poate nu ar strica sa faceti traseul din harta. Implica trecerea cu bacul Calarasi – Ostrov. Mi s-a parut interesanta experienta si pentru ca am vazut si o alta parte a Dobrogei.

Taxa de vizitare complex Balcic

  • Biletul pentru un adult costa in jur de 10 leva – dar informatii utile si actualizate gasiti aici, legtura ce va duce direct la site-ul oficial al complexului

Experienta Trivo Balcic Bulgaria

Intr-o dimineata am plecat in grup organizat cu un autocar pe traseul Bucuresti – Ostrov – Adamclisi – Cap Kaliakra – Balcic.

Traseul mi s-a parut interesant, chiar daca la inceput am mers pe autostrada. In zona Lehiu autocarul a schimbat cursul pe DN3 si imediat peisajul s-a schimbat in bine (zic eu). Am vazut sate asezate, curate cu case destul de bine intretinute.

Nu am vizitat Calarasiul, dar ceea ce am vazut din autocar mi-a lasat impresia unui oras cu ceva cicatrici ale unei industrii apuse – ma refer mai ales la combinat care nu era intr-o stare tocmai buna. Daca este sa cautati despre ceea ce s-a intamplat aici…  veti da numai peste stiri cu iz de coruptie…

Trecerea cu bacul Calarasi – Ostrov pentru noi a fost o experienta noua (in Romania). Fata de ceea ce am vazut in alte parti ale Europei, bac-ul nostru nu era tocmai aratos; de fapt o platforma pe care am stat la olalta si oameni si masini. Dar si-a facut treaba cu succes.

Cand ajungi la bac se vede pe tarmul bulgaresc orasul Silistra, candva (pentru o scurta perioada) apartinand Romaniei. Cert este ca are un aer opus Calarasiului…

Traversarea Dunarii a durat cateva minute si am pornit din nou pe DN3 ce se continua pe malul celalalt.

Aici ni s-a recomandat sa vizitam o crama a domeniilor Ostrov – vin la pret rezonabil. “Crama” s-a dovedit un mic magazinas.

Autocarul a pornit si ne indreptam spre Adamclisi (in drum spre acest obiectiv, recomandarea noastra este sa treceti si pe la Manastirea Dervent).

Foarte frumos peisajul, de altfel de fiecare data cand trecem prin Dobrogea consideram ca am ajuns aproape in alta tara. Podgorii intinse, Dunarea, cateva dealuri pe ici pe colo, sate cu specific propriu, toate acestea fac deliciul acestei regiuni.

Adamclisi absolut superb! Daca aveti sansa sa aveti si un ghid de-al locului veti avea de castigat! Foarte multe informatii despre istoria dacilor dar si despre istoria epocii ceausiste, in care mausoleul s-a reconstruit dupa modelul orginal. Ceea ce mi s-a parut interesant este ipoteza precum ca acest monument nu este dedicat razboaielor daco-romane ci mai degraba unui razboi dintre daci si civilizatii orientale, razboi in urma caruia dacii au iesit invingatori.

Complexul muzeal Tropaeum Traiani -Adamclisi
Complexul muzeal Tropaeum Traiani – Adamclisi

Ajungem la Vama Veche, trecem de aceasta si ne oprim la punctul de trecere a frontierei. Am stat cred ca in jur de 30 de minute si ne-am continuat drumul dar nu inainte de a ne opri la un popas tipic bulgaresc 🙂 : toaleta cu plata, si un magazin de pe vremuri, dar cu preturi mai bune decat la noi – acceptau si lei. Aici am gasit Coca-Cola la sticla… de sticla de 1 litru (eh, ce vremuri…!)

Am vazut foate multe centrale eoliene, chiar mai multe decat vezi in Dobrogea cand te duci spre mare. Mie imi plac! Dau un aer aparte locului.

Prima oprire importanta de pe teritoriul Bulgariei a fost Cap Kaliakra. Un loc foarte frumos, bine exploatat turistic! 

Cap Kaliakra

Peisajul este foarte frumos, apa marii Negre arata ca apa Marii Egeee (suprinzator pentru noi): turqoise si limpede. Te poti plimba in voie, dar in acelasi timp si pe riscul tau, daca te aventurezi prea aproape de stanci. Din castelul ce se presupune ca era aici nu a mai ramas decat o poarta, care cred eu ca are origini mai  degraba contemporane.

Ruinele castelului de la Cap Kaliakra

Dupa aceasta poarta, drumul continua in jos, treci prin curtea unui restaurant si ajungi la capatul locului, unde toti turistii isi fac selfi-uri, us included :-). Frumos loc! Merita vizitat!

Capatul capului Kaliakra

Gradina Botanica Balcic si Castelul 

Scurt istoric: In perioada 1913-1940 Cadrilaterul a apartinut Romaniei, prin urmare si Balcic. Se pare ca regina Maria a indragit atat de mult acest loc incat a hotarat sa construiasca aici o resedinta ce avea sa pastreze arhitectura locului cu influente maure si mediteraneene. Constructia complexului a durat aproape 11 ani, intre anii 1926-1937.

Gradina Botanica

Excelent intretinuta, contine peste 3000 de specii de plante printre care o colectie importanta de cactusi si Palmieri.

Pot spune ca este cea mai frumoasa gradina botanica pe care am avut sansa sa o vizitez, raportata la dimensiunea sa. Vizita la castel nu ar fi completa fara o vizita in aceasta gradina!

Va puteti face o idee din pozele urmatoare:

Gradina Botanica Balcic – amenajare peisagistica
Gradina Botanica Balcic – amenajare peisagistica
Gradina Botanica Balcic – cactus
Gradina Botanica Balcic – colectia de cactusi
Cactusi la Gradina Botanica - Balcic
Cactusi la Gradina Botanica – Balcic
Gradina lui Allah – Gradina Botanica Balcic Bulgaria
Gradina lui Allah – Gradina Botanica Balcic

Castelul din Balcic – numit si “Cuibul Singuratic”

Castelul in sine este mai degraba o vila cu pereti albi si minaret, compusa din 2 etaje si 14 camere. Frumos este intreg complexul, care, pe langa castel, este alcatuite din o serie de vile printre care si vila principelui NIcolai, toate rasfirate printr-o gradina ferchezuita aflata pe coasta.

De asemenea trebuie amintita si Stella Maris, capela in care ar fi trebuit depusa inima reginei Maria. Insa odata cu preluarea Balcic-ului de catre Bulgaria casa regala a hotarat ca inima reginei sa fie pastrata pe termen nedefinit la Pelisor – acolo unde a si batut pentru ultima data.

Harta complexului o gasiti la acest link

La fel ca si gradina botanica, locul este foarte bine intretinut si foarte bine exploatat turistic. De aici iti poti cumpara chiar si vinuri din asa zisa colectie regala. Am degustat mai multe sortimente – nu ne-au imbiat prea tare…

In castel/vile am inteles ca se organizeaza diverse conferinte si chiar si evenimente private (nunti).

Locul este mai linistit, mai umbros, pefect pentru zilele de vara toride dar si pentru toamna ruginie.

In spatele castelului (cuibul linistit) sunt scari gen labirint prin care te poti plimba si ascunde in voie.

Castelul nu este impresionant pe din afara, iar inauntru pastreaza un stil clasic ponderat, deloc opulent, aproape modern, ca in zilele noastre. La intrare troneaza imaginea Mariei de Romania.

Nu se mentioneaza despre perioada de ocupatie, in fapt Romania este rareori amintita, si se pune accentul pe regina, pana la urma dansa fiind personajul principal al acestui sit si a intregului complex.

Vila din Complexul Castel Balcic
Basorelief – Castel Balcic
Vila moara – Balcic
Aleea Vinului Castel Balcic
Vila Cuibul Linistit – Castel Balcic Bulgaria – resedinta reginei Maria
Interior Cuibul linistit – Blacic – nu este opulent ci minimalist si cu bun gust!
Plaja din Balcic – nu este cea mai frumoasa din Bulgaria,dar pentru o dupa amiaza linistita este pefecta!

 

Comenteaza aici!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: