Cand viata iti ofera lamai turistice: episodul Berlin

Companiile aeriene raman cateodata fixate la preturi mici pe destinatii …. mai putin apetisante. Sa le spunem “lamai turistice”. Astazi vorbim, din nou, despre Berlin. 

De cateva luni, aproape de fiecare data cand verific preturile bune la zboruri, prima oferta (sau printre primele) se incapataneaza sa fie Berlinul. Concurat de alte destinatii la fel de putin tentante. Acum unii dintre voi s-ar putea sa protestati: “cum Berlinul? Dar este cel mai grozav oras din Europa!“. Am vrea tare mult sa aflam si opiniile voastre, dar noi cand auzim de Berlin, prima reactie este “Ehhh…“.

Ce este de vazut in Berlin?

In opinia mea, Berlinul pare a fi un oras fracturat, prins intre istoria vestului, a estului si spiritul modern, un oras profund marcat de capitalism. Este capitala Germaniei, dar in acelasi timp foarte putin asemanator cu tara pe care o reprezinta. Daca va asteptati la case albe cu barne si la ferestre cu muscate, pe acestea nu le veti gasi in Berlin. In schimb veti descoperi o diversitate de oameni asa cum in putine orase prin care ati trecut ati mai intalnit. Diversitate din orice punct de vedere v-ati gandi: etnie, clasa sociala, orientare sexuala, interese profesionala sau stare materiala. Iar aceasta diversitate mi se pare cel mai de pret bun al orasului. Ca un protest sec al generatiei prezente fata de conceptul rasei pure, unice si singura demna de a conduce (si supravietui) care a umbrit istoria Germaniei.

Istoria este considerat un alt argument pentru vizitarea Berlinului. Doar ca istoria Germaniei se vede parca mai bine de la departare. Zidul reprezinta un simbol in sine al separatiei si al ideii de razboi. Dar efectele razboiului, si deci istoria, le inteleg si le simt mult mai profund acolo unde ele s-au manifestat cel mai deplin: in lagarele de concentrare. Cu toate acestea, Zidul, este un loc bun de memento, reculegere si cugetare.

Si mai sunt poarta Brandenburg, Reichstag-ul, Alexanderplatz, insula muzeelor, etc., etc.. Pe toate acestea le-am prezentat deja intr-un alt articol scris pe cand pretul unui zbor dus-intors Bucuresti – Berlin costa 30 euro. Ulterior acelasi zbor Bucuresti – Berlin a ajuns chiar si la 10 euro :). Acum costa ceva mai mult. Dar acum toate biletele de avion costa ceva mai mult 🙁 . Cititi mai jos, in sectiunea de utilitare, cateva oferte, valabile la data postarii acestui articol.

The gallery was not found!

Dar pe mine Berlinul, ca unic obiectiv, nu m-a convins. Mult mai incantatoare mi se pare o excursie triunghiulara: Berlin – Dresden – Leipzig 🙂 , ultimele situandu-se pe partea de est a zidului.

Dresden. Ce este de vazut. Obiective turistice.

Dresden and Landscapes 2013 (Time Lapse Movie) from Martin Deja on Vimeo.

Dresden este capitala landului Saxonia, care s-a construit pe o asezare slava construita in secolul al 12-lea, dar avand bazele pe un centru neolitic datand din anul 7500BC, unde au fost . Prin urmare un oras bogat si plin de istorie care incanta prin:

  • Palatul Zvinger, construit intr-un luxuriant stil baroc si Biserica Sfintei Fecioare (Frauenkirche sau Church of Our Lady) bombardata pana la ruine in al doilea razboi mondial si reconstruita din contributii private intre 1995 si 2005;
  • Balconul Europei (Brühlsche Terrasse) – terasa pietonala al raului Elba, cu scari monumentale si strajuita de statui de bronz; de altfel intreaga zona pietonala de pe langa raul Elba, care trece fix prin centrul vechi este o atractie turistica in sine. Nu ratati o plimbare cu vaporasul pe Elba! Iata orarul. Tariful se calculeaza in functie de numarul de zone parcurse (ex: 2 zone, o calatorie dus costa 10 euro, iar pentru un bilet intors mai platiti inca 5 euro).
  • cea mai mare pravalie de lapte si produse lactate din lume (Pfund’s Dairy sau Pfund Molkerei), atestata de cartea recordurilor
  • Pentru iubitorii de arta, Dresden gazduieste cel mai mare mozaic mural din lume, Procession of Princes (Fürstenzug); una dintre cele mai bogate colectii regale din Europa, Green Vault (Grünes Gewölbe); tot aici se gasesc si un excelent muzeu de arta, Albertinum, precum si opera din Dresden, Semperoper.
  • Cititi mai jos despre cum se poate ajunge in Dresden si cam cat costa cazarea
  • Aici se prezinta ce poti face in 2 zile in Dresden (dar eu zic ca o zi ar fi suficienta)
  • Si pentru ca oamenilor le plac top-urile:
The gallery was not found!

Leipzig

Al zecelea oras ca marime al Germaniei si cel mai populat din regiunea Saxoniei, Leipzig a fost un loc al comertului inca de pe vremea Imperiului Roman, a jucat un rol important in procesul de cadere a comunismului din Europa de Est, este un centru muzical si publicistic iar acum este considerat un “Boomtown” al Germaniei. Asa cum am vazut si in video, unii il numesc si “The Better Berlin” 🙂 . Iata ce este de vizitat:

  • Biserica Sfantului Toma (Thomaskirche sau St. Thomas Church) este locul unde Bach obisnuia sa cante. Langa aceasta se gaseste si muzeul Bach
  • Daca nu ati visitat o carciuma deschisa inca din Evul Mediu, acum aveti ocazia: Auerbachs Keller se numeste si, printre muuuulti altii, l-a avut drept musteriu pe Goethe 🙂 . Sa bem pentru asta!
  • Cei care au visat cu ochii deschisi la o viata ca a lui James Bond se vor bucura de muzeul spionajului, Stasi Museum, iar cei interesati de industria textila pot vizita centrul deschis in sediul Filaturii de Bumbac (Leipzig Cotton Mill)  🙂
  • In lista de obiective se mai inscriu Biserica Sfantului Nicolae (Nikolaikirche) – loc esential in reunificarea Germaniei, Monumentul Bataliei Natiunilor (unul dintre cele mai inalte monumente din Europa) precum si Gradina Zoologica.
  • Cititi mai jos despre cum se poate ajunge in Leipzig precum si despre cazare
  • Pentru mai multe informatii:
The gallery was not found!

Berlin – Dresden – Leipzig: utilitare

Zborul pana la Berlin

La Berlin puteti sa ajungeti oricand aveti pofta de o plecare sunt perioade cand biletul de avion va poate costa maxim 10 euro dus-intors – cei drept nu in weekend. Perioada cea mai ieftina in prezent este undeva intre luna noiembrie si decembrie, exceptand minivacanta de 01 decembrie.

Cum ajungem in Dresden si Leipzig? Cum ne intoarcem in Berlin?

Cat ne costa cazarea?

Mult. Pentru ca suntem in Germania. Iar in Germania, la un hotel cu conditii rezonabile, cum mai scriam intr-un articol anterior, pentru o camera dubla cu baie proprie, cu mare greutate gasesti hoteluri mai ieftine de 60-70 de euro/camera/noapte.

Morala: atunci cand viata (a se citi companiile aeriene) ne ofera lamai, facem salata de fructe :), cu alte obiective turistice care fac frumos cu ochiul si gadila frumos organul amintirilor.

PS: voua cum vi s-a parut Berlinul?

Comenteaza aici!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: