Hamburg
Hamburg

O zi prin Hamburg ! Top atractii parcurse in mai putin de 10 ore!

Daca iti place Germania si ai vizitat deja regiunile Westfalia de Nord (Koln, Bonn, Dusseldorf) si Bavaria (Munchen si Nuremberg) poate este o idee buna sa vizitezi si regiunea de nord a acestei tari: Hamburg si Hanovra. In acest articol: o zi in Hamburg!

hamburg philamornica - trivo.ro
Hamburg philamornica – trivo.ro

Cum ajungi in Hamburg?

Transfer aeroport Hamburg – S1 S-Bahn

  • Detalii regasiti la acest link – durata calatoriei este de aproximativ 25 de minute, cost 3.30 euro de persoana.

Transfer aeroport Hanovra – S5 S-Bahn

Transportul in Hamburg

  • Daca nu sunteti pasionati de mersul pe jos si mai ales daca doriti sa incercati ferry 62 pe raul Elba – recomand biletul 9 am day tichet sau 9 am day group tichet daca sunteti un grup de pana in 5 persoane
  • PS: noi nu am fost verificati ca avem bilet, iar la metrou nu sunt bariere.

Experienta Trivo  – o zi in Hamburg

Ce poti face intr-un sfarsit de toamna daca vrei sa te calesti pentru iarna care sta sa vina?

Raspunsul corect (sau cel putin unul dintre ele 🙂 ) : Hamburg. Noiembrie.

Sa spunem din capul locului: este frig. Si da, mai si ploua. Un fel de mocanita nemteasca intrerupta de un soare si o lumina foarte frumoasa – depinde cum e norocul.

Ah, si sa nu uitam de vant: calitatea intai de Marea Nordului. Si calitatea a 2-a de Marea Baltica.

Am putea sa intelegem din asta ca n-ar fi o experienta tocmai grozava. Insa este. Si, ca de fiecare data, Germania ne-a placut mai mult decat ne asteptam.

Am avut la dispozitie doua zile pline. Zborurile dus-intors au fost din Hanovra si tot acolo a fost si “sediul” nostru pentru doua nopti. Am stat pe langa gara si chiar recomandam cazarea prin zona daca vreti sa plecati si prin alte orase conexe, avand si autogara (ZOB) langa.

Prima zi ne-am rezervat-o pentru Hamburg unde am ajuns in 2 ore planificat (3 ore real, pentru ca se lucra la autostrada) cu FlixBus (semnificativ mai ieftin decat altenativa cu trenul).

Despe Hamburg

Ratthaus Hamburg - Trivo.ro
Ratthaus Hamburg – Trivo.ro
Ratthaus Hamburg - Trivo.ro
Ratthaus Hamburg – Trivo.ro
Ratthaus Hamburg - Trivo.ro
Ratthaus Hamburg – Trivo.ro

Metoda de deplasare prin oras aleasa de noi a fost metroul cu care am calatorit toata ziua pe baza unui bilet de 12 euro. Circulatia este pe baza de onoare (adica fara bariere de intrare-iesire). Cinstit vorbind orasul isi permite, pentru ca:

  • este un oras-stat care a fost in permanenta suveran pana la unirea Germaniei
  • face parte din liga hanseatica (confederatie comerciala si de aparare din nordul si centrul Europei)
  • are al treilea cel mai ocupat port european (pe comertul de tip cargo)
  • are o densitate in milionari de 1.8% (adica 44.000 bucati).

Am trecut si prin Gara centrala > mi-a placut foarte mult conceptul cercului de deasupra trenurilor unde se gaseste zona comerciala. Si da, ca toate garile Germane, sunt pline de viata, calatori, magazine. Expresie a valorii acordate transportului feroviar.

Daca ar fi sa rezum in putine cuvinte orasul: cladiri de caramida, apa, macarale, oameni pestriti. Ar mai fi mers cel putin inca o zi intreaga (poate chiar doua) pentru a-l cuprinde pe deplin. Inteleg ca este si un super loc pentru concerte, deci ar merita incercat si in aceasta combinatie.

Wunderland

Miniatur Wunderland – Hamburg – trivo.ro

Ca un om semi-obsedat de trenuri si gari, primul lucru din lista a fost Wunderland. Am descoperit o lume de trenulete in miniatura plimbandu-se intr-o colectie impresionanta de machete ale oraselor si regiunilor emblematice ale lumii. Am vazut o reproducere fidela a Hamburg-ului, inclusiv a aeroportului cu tot cu avioanele sale care decoleaza/aterizeaza. Iar nivelul de detaliu este expceptional: intr-o macheta a unui concert in aer liber era o zona cu toalete publice si pe jos era hartie igienica aruncata. De dimensiunea unui sfert de coaja de samanta. Costul unui bilet este de 15 euro.

Wunderland in cifre

Si sa o spunem in numere, conform Wikipedia: 1,300 trenuri alcatuite din 10,000 vagoane, peste 100,000 vehicule care se deplaseaza, 500,000 de lumini (pentru ca peste lumea din Wunderland vine ciclic noaptea, care dureaza 2 minute), 130,000 arbori si 400,000 figurine umane desfasurate pe ~1500 m2.

Ce ni s-a parut dezamagitor este ca in magazinul lor de suveniruri, unde am cautat trenulete, am gasit doar banalitati pe care le-as fi gasit orisiunde.

Unde se gaseste Wunderland?

Dupa ~ 2 ore de invartit printre trenuri am pornit la pas prin oras, indreptandu-ne catre centru (iar pentru Hamburg centrul este primaria) si ca sa participam la un free walking tour al orasului. Pentru prima data de cand am experimentat tururi de acest gen am fost atat de dezamagiti incat am parasit grupul dupa 10 minute. A fost organizat de Sanderman (pe care il stiam din Portugalia) insa de data asta doza de hipstareala + “suntem prieteni de cand mama ne-a facut” (dar ne-am intalnit acum 2 minute) + “we are cool dar mai ales eu sunt cool” pentru noi a fost indigesta.

Ferry line 62 Hamburg – o zi in Hamburg

Am pornit spre docul 62 (Hamburg este un oras pe canale si deci cu multe feryboat-uri). Calatoria a fost inclusa in pretul metroului si practic este o super metoda sa observi orasul de pe apa + zonele de incarcare/descarcare containere + zonele de case de oameni bogati 🙂 Ne asteptam ca la sfarsitul drumului de dus sa fie un loc unde poti sa faci chestii. Nop. Prin urmare am facut ce au facut si altii – am ramas pe ferry (la caldurica de data aceasta) si ne-am bucurat de peisajul de intoarcere. O statie importanta pe traseu este Piata de Peste. Deschisa doar duminica dimineata (de la 5) unde oamenii merg nu doar sa cumpere peste ci si sa se bucure de mancarea stradala cu peste/fructe de mare prajite/marinate/crude/si cum or mai fi + bere (bautura campionilor la micul dejun 😉 ).

 

Biserica St. Michaelis

St. Michaelis - Hamburg - trivo.ro
St. Michaelis – Hamburg – trivo.ro

Este important de stiut ca in timpul razboiului Hamburg-ul (ca de altfel foarte multe orase germane) a fost distrus aproape in totalitate. Au ramas 5 biserici (4 renovate – despre 2 dintre ele vorbim mai jos) si doar cateva cladiri vechi.

Am urcat pana in turnul bisericii St. Michaelis – cost 5 euro – (nu va recomand sa cumparati biletul combo cu cripta)

Program Turn Biserica St. Michaelis

Noiembrie – Aprilie: de luni pana duminica intre 10AM–6PM

Mai – Octombrie: de luni pana vineri intre 9AM–8PM

Dupa o urcare (relaxanta, cu liftul 😉 ) se vede foarte frumos panorama orasului. Din punctul nostru de vedere cripta nu s-a remarcat (cu exceptia repetitiei de muzica clasica, complet intamplatoare). Iar biserica in sine… noi cu siguranta nu stim cum este, pentru ca s-a inchis inainte de a o vizita, deci cu mult inainte de inchiderea turnului.

In zona se gasesc si cateva case ramase intacte (stilul acela minunat germanic, alb + barne).

view from St. Michaelis to St. Nikolai trivo.ro
View from St. Michaelis to St. Nikolai trivo.ro

Biserica St. Nikolai

St. Nikolai- Trivo.ro
St. Nikolai Hamburg – Trivo.ro

O a doua biserica remarcabila este St. Nikolai. De fapt ce a mai ramas din ea, si anume turnul foarte inalt si gol pe interior. Intentionat a fost lasat fix asa cum a iesit din razboi, asadar negru si semnificativ afectat de bombardamente. Mie mi-a amintit de domul din Koln.

Speicherstadt UNESCO Site – zona depozitelor – o zi in Hamburg

Speicherstadt - Hamburg - trivo.ro
Speicherstadt – Hamburg – trivo.ro

Pe inserat am pornit spre zona de depozite. Cand am auzit prima data de aceasta zona am simtit nedumerire. Cand am inteles ca este principalul punct de atractie al orasului am trecut la wtf.

Ei bine, zona este de depozite, insa acestea se gasesc in cladiri din caramida foarte bine intretinute, inconjurate de canale. Acum destinatia lor s-a schimbat in mare parte, multe devenind muzee, restaurante si chiar locuinte. Cel mai grozav de vizitat este seara tarziu, cand se aprind luminile orasului (nu ca ziua ar fi de lepadat). Ne-am indeletnicit cu incapatanare sa identificam fix acel loc care tot apare pe vederi (no GPS coordinates included). Dupa vreo ora l-am gasit. Si sub forma de “pam-pam” a inceput sa ploua. Dar iata-l in toata splendoarea sa. Si nu, nu o sa spunem unde il gasiti 😉

Speicherstadt - Hamburg
Speicherstadt – Hamburg
Speicherstadt - Hamburg - trivo.ro
Speicherstadt – Hamburg – trivo.ro

Cum propunem sa fie vizitat Hamburg-ul?

Spuneam la inceput despre ordinea de vizitare. Daca am lua-o de la capat as fi preferat astfel:

  • Mai intai excursia cu ferryboat-ul (sau cand se anunta o fereastra insorita)
  • Apoi explorat zona de langa docuri (inclusiv orasul nou, HafenCity, cu a sa neo-modernista filarmonica)
  • Ar urma explorarea orasului cu pauza de pranz bine-venita (sau pauzele mici si dese)
  • Wunderland dupa-amiaza
  • Si numai bine dupa ce se insereaza zona de depozite Speicherstadt

Cea mai buna perioada ar fi vara, ca sa ne mai racorim nitel de la cele 30 / 35 / 40 grade ale noastre la cele 17 ale lor 😉 Inteleg ca este si un super loc pentru concerte, deci ar merita incercat si in aceasta combinatie. Noi sigur ne-am mai intoarce!

2 comentarii publicate

Comenteaza aici!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.