http://www.panoramio.com/user/543460?with_photo_id=4148918

Cum sa NU ajungi la Sfanta Ana! Ghid practic :-)

Dupa cum am invatat cu totii singurul lac vulcanic de la noi  este lacul Sfanta Ana. De mult mi-am dorit sa vad acest lac si acum o luna am dat peste o excursie interesanta a carui principal obiectiv era acesta.

De dimineata plecarea era stabilita la ora 6.30 din Bucuresti din fata muzeului CFR si inca de la prima ora incep semnele “de bun augur”:

  • Semnul nr 1: Autocarul nu se afla la punctul de intalnire
  • Semnul nr 2: Fata de ora stabilita  s-a plecat cu 1 ora mai tarziu
  • Semnul nr 3: Probleme cu locurile din autocar
  • Semnul nr 4: Turisti agitati si nemultumiti

Am ajuns la primult obiectiv: Castelul Peles – spre rusinea mea  nu am mai fost la acest castel, era un must do! Sinaia ca intodeauna o statiune foarte frumoasa!

Castelul Peles
Castelul Peles – trivo.ro
Castelul Peles – trivo.ro
Interior Castelul Peles - Trivo.ro
Interior Castelul Peles – Trivo.ro
Scara interioara Catelul Peles - Trivo.ro
Scara interioara Catelul Peles
Sala de arme - Castelul Peles
Sala de arme – Castelul Peles
Camera de muzica - Castelul Peles - Trivo.ro
Camera de muzica – Castelul Peles
Interior Castelul Peles
Salonul Turcesc - Trivo.ro
Salonul Turcesc
Salonul Maur - Catelul Peles - Trivo.ro
Salonul Maur

Am ramas placut impresionat, chiar foarte placut  impresionat as putea spune! In comparatie cu alte castele pe care le-am vizitat si dau aici ca si exemplu Schonbrun mi s-a parut ca Pelesul il surclaseaza. Se observa clar influenta germana si totul mi s-a parut la limita decentei (pentru un castel), fara sa dea impresia de opulenta. Exponatele sunt foarte bine intretinute. Veti intra intr-o lume fascinanta, pot spune de basm, in care veti intra aparent pe o usa normala iar de partea cealalta veti descoperii ca ati iesit dintr-un dulap :-).

Vi se vor comunica cateva secrete ale palatului (usi secrete, pasaje), veti vedea expozitia de arme a regelui Carol I, picturile reginei Elisabeta, sala de muzica, sala de audienta, sufrageria, salonul turcesc, biblioteca, salonul maur, cinematograful, sala de concerte, apartamentele etc. Va asigur ca veti fi mandrii ca exista acest castel  la noi in tara! Si mai mult veti vedea ca si turistii straini sunt prezenti in numar mare aici. 

Costul biletului pentru vizita la parter si etaj 1 – a fost de 50 de lei /adult –  dar mai multe detalii gasiti la acest link. Eu am optat pentru acest tur si chiar vi-l recomand. Ghida care ne-a fost repartizata, Stefania, a fost exceptionala. De mult nu am mai intalnit un om asa de bine pregatit. Castelul este admninistrat de Ministerul Culturii si tot ce este inauntru sunt obiecte de patrimoniu ale statului, zidurile sunt ale Casei Regale.  Mare atentie grupurile in limba romana au intrare separata fata de grupurile de limba straina, intrebati la casa. Recomand sa ajungeti mai devreme.

Ne-am continuat drumul pe ruta Predeal – Paraul Rece  pentru a vizita Castelul Bran.

Recunosc ca acest castel l-am mai vazut si dupa ce vizitezi Castelul Peles din punctul meu de vedere nu mai este asa atractiv (ma refer la interior). Desigur si acest obiectiv este intesat de turisti. Detalii cu privire la program – gasiti pe site-ul oficial.

Acest castel are proprietari privati  iar toate exponatele de patrimoniu au fost mutate la Vama Bran, fiind inlocuite de obiecte personale ale noului proprietar.

Catel Bran exterior-trivo.ro

Am vizitat muzeul Vama Bran, care are o suprafata destul de mica, costul biletului este de 8 ron, dar veti vedea acolo o parte din mobilierul ce odinioara se afla la castel.  Din pacate am inteles ca din lipsa de vizitatori (se afla la 200 de metri de castel 🙁 ) acest muzeu se va inchide si toate exponatele se vor redistribui prin tara. 

In continuare era programat Brasovul cu vizite la Biserica Neagra si la Biserica Sfantul  Nicolae  – Prima scoala Romaneasca. Brasovul l-am vizitat deseori, si consider ca nici acum nu l-am descoperit in intregime, de fiecare imi dovedeste ca este un oras ce merita vizitat in fiecare an. Recomand sa faceti traseul fortificatiilor, sa ajungeti sa vedeti Brasovul de la inaltime de pe tampa – atat pe jos cat si cu telefericul, de asemenea citadela nu trebuie ratata si nu il ultimul rand drumul vechi spre Poiana Brasov  – e doar pietonal.

Brasov - Piata Sfatului - Trivo.ro
Brasov – Piata Sfatului -Trivo.ro

  • Semnul nr 5 Am depasit Brasovul! Noi, urmaream frumos drumul, casele sasesti  peisajele incantatoare si vine o calatoare la noi: Stiti va rog veniti pana in fata autocarului, si soptind catre noi:  s-a gresit drumul :-)).
    • soferul ne-a dus spre E60 pre Sighisoara – pana la Rupea
    • trebuia pe DN12 – DN11/578 si in dreptul localitatii Bixad pe DJ113
    •  Ne-am pornit gps-urile, nenea Google ne-a calculat rutele si am ajuns in niste localitati de lume uitat dar cu peisaje atat de frumoase, atat de salbatice incat din punctul nostru de vedere aceasta greseala ni s-a parut un castig :-)).
      • am folosit DJ32 si Dj131 pana cand am ajuns  pe E578
    • Am inceput sa facem pe ghizii sa citim de pe Wikipedia obiectivele turistice din apropiere astfel incat drumul sa para mai usor. Am avut unele portiuni cu gropi dar le-am trecut repede si fara probleme.
In cautarea drumului pierdut

 

Lacul Sfanta Ana

Aici  si aici mai multe detalii cum puteti petrece un weekend la lacul sf ana.  Se spune ca in zona  se stie intodeauna cum va fi vremea, deoarece in perioadele premergatoare unei furturni /ploi daca fisurile muntelui,de langa lac, emana un aer ce pisca la nas e semn ca va ploua . Acest fapt se datoreaza activitatii post vulcanice din zona, care face ca atunci cand presiunea aerului scade, gazele sa urce  la suprafata. Aici gasiti informatii despre legendele lacului.

In cele din urma am ajuns pe drumul cel bun, soarele apunea, “ce frumos va fi daca se vede apusul  pe lac” ne ziceam noi. Autocarul a parcat frumos la nici 100 de metri (parcare amenajata de rangeri) si urmam sa coboram cativa metri si sa ne spalam pacatele in apa lacului -asa se spune :-).

Mergeam fericiti si se aude: Staaaaaaaaaati! Stoooooooop! Toata lumea la autocar, ramaneti calmi si nu fugiti: SI TOATA LUMEA A FUGIT!

URSUUUUUUL  – era o o ursoaica cu doi puiuti! prima noastra intalnire cu aceste creaturi la nici 25 de metri, erau foarte frumosi si le multumim ca nu ne-au atacat! Pana la urma noi le-am invadat habitatul!

Asa ca daca aveti drum in weekend pe acolo din Bucuresti , dati-ne de stire poate reusim sa il vedem de data aceasta :-))!

 

11 comentarii publicate

  1. Partea care ni s-a părut cea mai stranie este ca unii turisti, și după ce au fost conștienți ca exista ursi, au continuat sa înainteze spre lac. Probabil era mare nevoie sa își spele păcatele ?.

  2. Ursii din zona sunt foarte obisnuiti cu oamenii, sus se campeaza (vara sunt zeci de corturi), si ei tot dau tarcoale dupa mancare (ca si cei din Brasov – Racadau sau sinaia – cota 1400). De aici si reactia lor toleranta (mai ales ca era vorba de o ursoaica ce avea pui). Nu-si au rost riscurile inutile insa pericol prea mare nu era. Pacat insa ca v-a stricat vizita.

    • Da, erau clar obisnuiti sa ne vada . Excursia in sine nu a fost sa zicem ratata, intalnirea cu ursoaica a fost o experienta 🙂 si pot spune ca sunt foarte frumosi… de la departare :-).

  3. Noi am stat in camping-ul de care amintea si Tony o noapte. Cea mai grea noapte a mea intr-un camping. Pe inserat, s-au strans sacii de la toate cosurile de gunoi ca sa nu atraga ursii, iar in camping sunt si niste caini, despre care am inteles ca sunt eficienti in alungarea ursilor. Pana aici, totul foarte frumos.
    Dar cand, in jurul orei 2 dimineata, au inceput sa latre cainii si sa auzim miscare la marginea padurii, situatia s-a schimbat. Cainii au latrat vreo 2 ore, dar noi nu am dormit toata noaptea de frica ursilor. De mentionat ca erau si vreo 2 plase din gard rupte… Recomand cazarea la cabana de langa camping.

  4. Romania este plina de tinuturi scoase parca din povesti, cine nu a vizitat aceste locuri; ar trebui sa o faca, chiar si cei varstnici din caminele pentru batrani ar trebui sa organizeze un asemenea tur.

Comenteaza aici!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.