Valea Lotrului: Bradisor – Voineasa – Vidra

Prin peregrinarile noastre am ajuns acum ceva timp pe Valea Lotrului.

Auzisem foarte multe despre zona aceasta și ni se parea singura alternativa tentanta de vizitat în zona in conditiile in care in acel an accesul pe Transalpina era sub semnul intrebarii din cauza lipsei parapetilor.

Cum noi nu suntem inca inzestrati cu darul condusului :-), ne-am trezit dis-de -dimineata sa luam “rata” de la autogara Militari pana la Calimanesti, si de acolo mai departe spre Voineasa. Daca planurile de acasa erau foarte bine stabilite conform autogari.ro – iata ca ne-am trezit la Calimanesti nevoiti sa facem autostopul. Am mers asadar pana la intersectia spre orasul Brezoi (DN7A), iar de acolo am luat un “taxi la comanda”, cu ajutorul unui localnic.

Daca ne uitam acum pe internet, si nu suntem cu masina personala, avem urmatoarele optiuni:

  • Bucuresti – Calimanesti: de la Autogara Militari sunt 2  curse (Transmixt si FANY) dar trebuie sa ajungeti în Calimanesti pana in ora  11.16 – cand cei de la Antares va pot prelua sa va duca la Voineasa. Recomand sa si sunati pentru verificare :-), sa fiti sigur ca circula…  Pentru a lua autobuzul din Ramnicu Valcea trebuie sa ajungeti la autogara “1 Mai”, dar din pacate nu avem nici o  cursa convenabila care sa ajunga din Bucuresti direct la aceasta autogara.
  • Din Ramnicu Valcea orarul curselor este urmatorul:
    • Traseul Rm. Valcea – Brezoi – Voineasa: Este operat de Antares. Este aceeasi cursa care ajunge la Calimanesti la ora 11:16:
      • Plecari din Rm. Valcea: Luni-Vineri: 10:00; 16:00; 19:00 / Sambata: 10:00; 16:00 / Duminica: 10:00; 16:00; 19:00
      • Plecari din Voineasa: Luni-Vineri: 06:00; 08:00; 15:15 / Sambata: 06:00; 08:00; 15:15 / Duminica: 08:00; 15:15 – nr telefon contact Antares: aici
  • Din Sibiu – gasiti aici o cursa insa tot la fel recomand sa sunati in prealabil
  • Cazare: pe site-ul turistinfo gasiti mai multe pensiuni

Pare complicat!? De ce atata efort? Pe Valea Oltului, DN 7, la un moment dat am facut la stanga pe DN7A spre Brezoi; la numai cativa km peisajul a devenit incredibil, mai exact de la Barajul Bradisor – Malaia eram cu totii lipiti de geamul “taxi-ului”. In 2014 aici a avut loc o puternica viitura ce a afectat pastravaria plutitoare de pe lac, aceasta fiind desfiintata in prezent. Daca sunteti cu masina personala, in aceasta zona puteti vizita si cea mai inalta cascada din Romania – CIUCA – MALAIA.

Drumul a continuat spre Valea Lotrului: Voineasa pentru inca aproximati 18 km si tot ce am vazut pe drum era extraordinar!

De atunci ne-am format opinia ca Valea Lotrului este mai frumoasa decat Valea Prahovei. Muntii erau acoperiti “pana la refuz” de Brazi si totul parea ca dintr-o alta lume, departe de civilizatie.

Din pacate Voineasa este o ruina si consider ca zona merita mai mult. Dar din cauza luptei dintre sindicatele care o detin, procesul de regenerare intarzie. Noi am stat o noapte la o pensiune  si am facut 2 trasee usoare dintre care unul îl voi detalia in continuare.

Traseul – Voineasa – Saua Chica Lupului – Ciunget – detalii despre acest traseu gasiti aici.

Traseul in sine este usor de parcurs iar in maxim 1 ora si 30 de minute poate fi parcurs de oricine. Ceea ce a fost uimitor a fost vederea de pe Saua Chica Lupului si padurea de Carpen – Fag. Nu prea ma pricep eu la copaci, dar un lucru e sigur: nu am mai vazut o asemenea padure.

Mi s-a parut ca are propria identitate surprinzatoare; ca poate fi recunoscuta dintre toate padurile pe care le-am vizitat pana acum: niste copaci intortochiati, batrani sau mai tineri, cu radacinile aproape iesite integral din sol, cand frumosi, cand cu un aer mistic, cand “fiorosi”, o pădure de “enti” ca în cărțile lui Tolkien.

Destinatia finala a acestui traseu este satul Ciunget, un sat asezat intr-o vale superba. Noi cand am ajuns ne era foame si mirosea a sarmale :-). In  sat, in subteran, se afla hidrocentrala Ciunget. Ca sa ajungi sa vizitezi aceasta hidrocentrala iti trebuie o aprobare speciala – pana atunci priviti urmatorul video:

In alta zi am vizitat Valea Lotrului: Barajul Vidraaflat cam la 30 de km de Voineasa.

Acest baraj nu este unul obisnuit, fiind construit din anrocamente cu nucleu de argilă. Cand veti ajunge acolo paznicii vor fi destul de amabili si va vor explica cum un intreg munte a fost dislocat bucata cu bucata si reamplasat astfel incat sa formeze zidul actual al barajului.

Nu are sens sa va spun ca si aici zona este extraordinara, lacul cu o apa cristalina, imens (dar, atentie, periculos) având asociate multe legende precum ca pe fundul lacului se gasesc pesti monstri ce depasesc 100 de kg.  In apropierea lui se afla statiunea parasita Vidra – o puteti vizita ca sa vedeti cum natura isi cere dreptul. Atentie la vipere! (nu le-am vazut dar ni s-a comunicat ca sunt prezente în zona).

Noi am stat cateva ceasuri aici si nu ne mai saturam, ne clateam ochi si doream sa vedem cat mai multe, sa inmagazinam cat mai multe amintiri, dar cum este si firesc la munte, o ploaie s-a pornit din senin si am fost nevoiti sa apelam la 2 oameni inimosi sa ne duca inapoi la Voineasa.

Zona este uimitoare! Imi este ciuda ca nu suntem in stare sa dezvoltam pe Valea Lotrului o alternativa la Valea Prahovei. Dar in acelasi timp imi este teama ca nu cumva sa stricam locul si, ceea ce acum pare uimitor si da semnatura locului, …sa dispara … intr-o globalizare si dezvoltare bazata pe principii strict consumatoristice.

1 comentariu publicat

Trackback-uri și pingback-uri 2

  1. Top atractii ale judetului Valcea - harta! - Trivo.ro
  2. Top atractii aproape de Bucuresti - Trivo.ro

Comenteaza aici!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: