Excursie de o zi: Cum ajungi la manastirea Cernica?

Manastirea Cernica
Manastirea Cernica

Vremea ne-a permis sa vizitam saptamana trecuta manastirea Cernica. Dupa cateva cautari pe net nu am gasit informatii concludente cu privire la  transportul public de la RATB si nici nu am gasit o informatie sigura ca nr X sau Y de maxi-taxi ne va duce acolo, dar asta nu ne-a oprit 🙂 . Am vizitat manastirea iar acum va impartasim experienta!

Cum ajungi la manastirea Cernica?

 • Cu transport public + MaxiTaxi

  • Metrou Republica – sau orice alt mijloc de transport care va duce pana la Cora Pantelimon
  • Chiar in afara parcarii complexului, inainte de viitorul park&ride Pantelimon, veti vedea multe microbuze care isi asteapta calatorii. Pentru manastirea Cernica numerele  maxi-taxi 410 si 459 sunt cele care va vor duce pana la poarta
  • cost 3 lei pe sens (la data scrierii acestui articol), conditii modeste, timp de calatorie 20 de minute
  • la intoarcere pe partea cealalta a drumului, langa tarabele de suveniruri, se afla statia de retur.
 • Cu transport individual

  • DN 3 spre Pantelimon  + DJ503+DC301
  • Parcare: se poate parca in curtea manastirii – cost 3 lei
  • Atentie! bicicletele nu au voie in curte …, este amenajat loc pentru biciclete la poarta manastirii. O absurditate, dupa parerea mea, dar poate ca in ziua cand am fost eu paznicul avea o zi mai putin buna.

De ce sa vizitezi Manastirea Cernica?

 • s-a facut vremea de week-end, ai chef de duca dar nu ai cum sa pleci mai departe de de Bucuresti
 • vrei sa petreci o dupa amiaza intr-un loc deosebit si incarcat de istorie (prima atestare 1603)
 • vrei sa degusti produse manastiresti. Recomand prajitura cu cirese amare si cascavalul 😉 . Inteleg ca un hit este paina – dar noi nu am prins-o. Alminteri va puteti achizitiona lapte, oua, diverse prajiturele, nuci, cozonaci ba chiar si vin. Destul de probabil ca toate sa fie produse din resursele proprii. Insa nu va asteptati ca magazinasul sa fie tocmai aratos si imbietor. Insa produsele chiar sunt bune!
 • vrei sa nu petreci prea mult timp pe drum
 • vrei sa participi la slujba (aici este prima data cand cuvantarea s-a tinut de la balconas)
 • vrei sa vizitezi un cimitir interbelic:  Bisericuta Sfantului Lazar, mormintele: lui Gala Galaction, a mitropolitul Primat Nifon, a Stelei Popescu; un arbore secular

Scurt istoric

Prima atestare documentare apare in anul 1608, in alte scrieri se spune ca Stirbei Cernica incepe sa construiasca  aici din anul 1603 o asezare tipic monahala avand hramul Sf. Nicolae.  Vremurile au facut ca aceasta constructie sa nu reziste, iar pe locul acesteia sa apara actuala biserica construita de staretul Timotei – 1815 . In anul 1842 se desavarseste si biserica ce are hramul Sf. Gheorghe sub forma de cetate, avand in componenanta sa (ulterior) si 2 case memoriale, muzeul manastirii si biblioteca ce adaposteste 14500 de carti din care peste 2000 de exemplare romanesti cu valoare de patrimoniu.

 • Despre istoria locului puteti lectura in detaliu la acest link
Curtea manastirii Cernica

Experienta Trivo

Transportul public sa spunem ca necesita imbunatatiri, dar va va duce sigur la manastirea Cernica. De la metrou (aici se afla si gara Titan sud – trenuri spre Oltenita)  am mers prin curtea complexului Cora Pantelimon, am intrat putin si am iesi pe usile de acces principale. Dupa care am mers drept pana la strada (DN3). Zona este in constructii, microbuzele nu sunt tocmai noi, iar “autogara” nu este tocmai amenejata.

Locul in sine cred ca merita sa fie vizitat mai degraba intr-o zi de sambata dimineata pentru a avea o experienta unica si linistitoate. De preferat in sezonul cald. Curtea manastirii este foarte frumos amenajata, iar intr-o zi de primavara locul arata nemaipomenit. Se cunoaste mana gospodareasca de calugari. Biserica in sine este interesanta prin prisma picturii, care ni s-a parut ca arata diferit fata de ceea ce vedem in Bucuresti si in bisericile din Muntenia. Preferam varianta oferita de manstirea Cernica. Sunt doua stiluri diferite – cel din biserica fiind aerisit, in culori mai sobre si cu mult spatiu liber intre reprezentari. Mult mai colorate si cu alte forme sunt infatisarile picturii din chiliile din jurul bisericii.

Sa explic putin aranjarea locului: de la intrare se trece printr-un drum cu brazi iar apoi o zona de parcare. Un urcus scurt spre biserica (prima, acum principala, dar si cea mai noua). Iar drumul continua spre cimitir, in capatul caruia se gaseste o alta biserica. Ni s-a parut ca este proaspat construita; ei bine, aceasta este de fapt biserica ridicata in 1815 iar acum (din nou) in renovare.

Cimitirul are un aer aparte, interbelic, cu cateva monumente funerare foarte frumoase. Aici iti poti da seama de schimbarea vremurilor si a obiceiurilor, observi cum inainte se punea accent pe locul unde iti vei petrece eternitatea si cum familia tinea neaparat ca cei ramasi sa iti cunoasca trecutul.

Ca sa ajungi la mormantul Stelei Popescu trebuie sa treci de micuta biserica Sf. Lazar si pana in biserica Sf. Nicolae sa o luati spre dreapta.

Am simtit ca lipseste ceva, poate si pentru ca stiam ca suntem pe 2 ostroave si ne doream ca locul sa fie amenajat si pentru noi, laicii. Nu am simtit ca te poti duce acolo sa petreci cateva ore cu familia in compania vietii religioase, dar poate scopul locului nu este de contopire a vietii laice cu viata religioasa, ci mai degraba de apropiere fata de religie. Noi am combina vizita la aceasta manastirea cu vizita la manastirea Pasarea, despre care am scris in articolul de la acest link Asadar, daca aveti pofta sa va continuati excursia, aceasta se gaseste la 7 km de mers.

Clopote centenar Manastirea Cernica
Picturi exterioare, chilii manastirea Cernica
Pictura interioara Manastirea Cernica
Pictura interioara Manastirea Cernica
Biserica Sf. Nicolae – manastirea Cernica

Vremea e frumoasa! Iesiti din casa!

Trackback-uri și pingback-uri 1

 1. Top atractii aproape de Bucuresti - Trivo.ro

Comenteaza aici!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Afla primul! Inscrie-te la newsletterul nostru!

We keep your data private and share your data only with third parties that make this service possible. Read our Privacy Policy.
Holler Box
%d blogeri au apreciat: