Fagarasul printre nori - Transfagarasan
Fagarasul printre nori - Transfagarasan

Transfagarasan – de la Curtea de Arges la Cetatea Fagaras

Pana mai ieri eu stiam din auzite si din vederi de Transfagarasan – si rau am facut!

Asa ca ieri dimineata dupa doar 3 ore de dormit am fugit repede in parcul Izvor sa prind un autocar ce ma ducea pentru o zi de la Bucuresti-Curtea de Arges-Cetatea Poienari- Baraj Vidraru-Balea Lac-Cetatea Fagarasului – Brasov – Bucuresti.

Cum era si de asteptat a fost o alergatura enervanta dar nemaipomenit de frumoasa; acum daca m-as mai intoarce as face acest drum in 3 zile:

  • 1 zi: Bucuresti – Manastirea Arges -Cetata Poienari – Baraj Vidraru – cazare o noapte
  • a 2 zi Bucuresti – Balea Lac – cazare o noapte
  • a 3 zi Intoarcere spre Bucuresti

Locurile in sine chiar merita sa fie vizitate de orice roman si de orice turist strain care ne viziteaza.

Manastirea Arges:

Primul obiectiv in drum spre Transfagarsan, ce merita vizitat: Manastirea Arges

Manastirea Argesului si parcul ei
Manastirea Argesului si parcul ei
Manastirea Arges
Manastirea Arges
Aghiasmatar Manastirea Argesului
Aghiasmatar Manastirea Argesului
Manastirea Argesului - vedere laterala
Manastirea Argesului – vedere laterala
Vedere Manastirea Argesului
Vedere Manastirea Argesului
Paraclisul Manastirii Argesului
Paraclisul Manastirii Argesului
La 2 pasi de Manastire - capite de fan
La 2 pasi de Manastire – capite de fan
  • Mai tot timpul pierdut prin Bucuresti, aveam/am impresia ca orasele mici sunt locuri de mult uitate,  care si-au pierdut farmecul odata cu perioada comunista. Ieri cel putin 2 orase le-am scos de pe lista asta neagra: Curtea de Arges si Fagaras.
  • Manastirea in sine este foarte frumoasa, gradina este foarte bine ingrijita si tot locul iti da un sentiment, sa spunem, de loc ales – de loc ce apartine regalitatii. Chiar si ghidul (preotul) locului pare putin mai cizelat.
  • Intrarea la acest obiectiv este de  2 lei si este considerata ca fiind o donatie.
  • Tot in curtea Manastirii,in spate, se afla Paraclisul Manastiri si pot spune ca daca nu ar fi avut la intrare magazinul bisericesc – poate ca ai fi putut sa te reculegi si sa ai momentul tau de liniste impreuna cu Creatorul – aici se gasesc Moastele Mucenitei Filofteia – le-am vizitat! doar sunt nascut de ziua in care aceasta este celebrata :-).
  • Pe Ana nu am vazut-o –  mi-am uitat acasa aparatul de radiografie – locul unde se presupune ca se odihneste este marcat cu un scris de culoare rosie.

Cetatea Poienari:

Arges - Cetatea PoenariArges – Cetatea Poenari

Zid de aparare - Cetatea Poenari
Zid de aparare – Cetatea Poenari
Steagul Romaniei arborat la Cetata Poenari
Steagul Romaniei arborat la Cetata Poenari
Cetatea Poenari - o parte din trepte
Cetatea Poenari – o parte din trepte
  • Nu departe de Curtea de Arges – la nici  30 de minute – se afla Cetatea Poienari, pe vremurile lui Vlad Tepes avand o importanta din punct de vedere strategic -daca doreai  sa ajungi in Transilvania erai “observat” mai intai de cei din cetate.

  • In zilele noastre cetatea are un aspect de monument in ruina ingrijit.
  • Costul vizitarii acestei Cetati:
    • Urcarea si coborararea a 1480 de trepte 🙂
    • 5 lei de persoana + taxe de filmare (daca esti amator nu te intreaba de aceasta taxa)
  • Toata frumusetea acestui loc este dat de panorama pe care o vei avea cand vei ajunge sus si de cele 1480 de trepte – numai bune pentru a dovedii vitejia ta, sau la polul opus un bun prilej de a te lamenta in voie, fie de a-ti aduce aminte ca poate e bine sa mai treci si pe la “sapa” (a se citi sala) din cand in cand.
  • Eu am resimtit treptele in prima parte a urcarii, deoarece in aceasta sectiune urci fara oprire zic eu primele 300 de trepte, dupa care totul devine rezonabil si nu te impiedica nimeni sa mai poposesti prin padure.

Barajul Vidraru

Info despre date generale si istoria acestuia  le gasiti aici

Vedere lacul Vidraru cu nori
Vedere lacul Vidraru cu nori
Lacul Vidraru - panorama
Lacul Vidraru – panorama
Lacul Vidrarul la baza Barajului Vidraru
Lacul Vidrarul la baza Barajului Vidraru

Aici am avut primul moment de frustrare prilejuit de faptul ca am optat pentru o excursie ghidata prin agentie – era sa nu oprim :-(. Dupa niste atentionari din partea mea si a mai multor turisti – am avut parte de un ragaz de 20 de minute. Peisaj foarte frumos. Atentie s-ar putea sa gasiti cam greu un loc de parcare! Se fac plimbari cu vaporasul, dar nu am avut timp sa aflu mai multe detalii iar pe net gasesti foarte greu info si nu stiu daca sunt informatii de incredere. Imi este mult mai usor sa gasesc informatii despre mersul vaporaselor din Elvetia decat din Romania… astept info daca aveti 🙂

 

Transfagarasan

Isi merita din plin faima! Construit – nicidecum din motive cu precadere turistice – acesta ar fi avut rolul  de a facilita accesul dintre garnizoanele Pitesti si Sibiu. Proiectul initial presupunea o singura banda  de acces si un tunel de 7 km – idee ce a fost abandonata din motive financiare. Oficial 40 de oameni au murit in timpul lucrarilor, acest numar este cu mult subestimat dupa spuselor celor care au participat la constructia acestui drum.

Astazi are 2 benzi de circulatie si este deschis 4 luni pe an din iunie pana in noiembrie. CNADR  a incercat in vara anului 2015 o licitatie cu privire la un studiu de fezabilitate care sa prevada solutii ca acest drum sa fie deschis tot timpul anului dar in decembrie 2015 a anulat aceasta licitatie/selectie urmand a fi republicata… nu se stie cand.

Este un drum pe care fiecare dintre noi trebuie sa il parcurgem si de ce nu sa poposim la una din unitatile de cazare de-a lungul acestui drum – le gasim aici sau aici.

Orar Telecabina Balea Cascada  – Balea Lac- il gasiti aici

Excursii Transfagarasan cu plecare din Sibiu gasiti aici, cu plecare din Bucuresti gasiti aici  sau aici cu mentiunea sa cititi foarte bine programul si sa va asteptati la o alergatura continua.

De asemena info detaliate cu privire la restrictiile  de circulatie pe Transfagarasan gasiti aici

Eu am avut sa zicem pe jumatate noroc: pe versantul sudic (partea din judetul Arges) vreme frumoasa, foarte putin timp ploaie, dar cum am trecut pe versantul nordic (judetul Sibiu) drumul era in ceata si ploaie, chiar si asa drumul arata spectaculos – prin urmare  sa nu va astepati ca daca la baza vremea este frumoasa va fi la fel si la Balea Lac, chiar daca este vara.

Fagarasul printre nori - Transfagarasan
Fagarasul printre nori – Transfagarasan
Vedere panoramica DN7c - Transfagarasan
Vedere panoramica DN7c – Transfagarasan
Curbele de pe Transfagarasan
Curbele de pe Transfagarasan
Transfagarasan Dn 7c - sosea - vedere de sus
Transfagarasan Dn 7c – sosea – vedere de sus
Parau ce trece prin fata Cabanei Capra
Parau ce trece prin fata Cabanei Capra

Cetatea Fagarasului

Cum treci pe versantul Nordic esti in Transilvania si incepi sa cobori de la Balea Lac spre Sibiu/Brasov iti dai seama ca esti intr-o lume diferita fata de Muntenia, o lume unde satele sasesti sunt vedetele, o lume care ar fi bine sa fie conservata si chiar imbunatatita.

Orasul Fagaras spre mirarea mea este chiar un oras cochet in care Cetatea se afla la loc de seama in centru orasului si este imprejmuita, ca orice cetate care se respecta, de un sant de apa. Este foarte bine intretinuta. Pe vremuri aceasta cuprindea 62 de sate si era unul dintre cele mai mari domenii din Transilvania.

In anul 2014 a aparut intr-un articol  in care ocupa locul 2 in topul celor mai frumoase castele din lume – aici articolul respectiv

Program vizitare si istoric gasiti aici

Cetatea Fagaras - Trivo.ro
Cetatea Fagaras

O excursie, care daca nu este facut in graba, ce te va transporta intr-o lume de mult uitata, o lume tihnita, o lume care trebuie sa fie in viata fiecaruia dintre noi! Clar poate concura fara probleme cu orice destinatie din afara!

Comenteaza aici!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.