Cum am mai spus si probabil nu ma voi opri prea curand in a preciza: Granada este un oras aparte! Un loc unde cultura spaniola s-a impletit perfect cu cea maura. Cel mai impotant obiectiv al orasului este, fara nici un dubiu Alhambra! Un obiectiv ce musai nu trebuie ratat!
Cum sa ajungi?
- Din Romania principalul aeroport cu legatura directa este Malaga – cu putina pricepere poti ajunge si de la Alicante – imbinand cu o vizita in orasul Murcia.
- Cluj – Napoca – Malaga – 569 de lei in perioada 26-29 septembrie
- Bucuresti – Malaga – 578 lei in perioada 13-17 iunie
- In perioada decembrie – martie biletele sunt simtitor mai ieftine (noi am fost in decembrie iar maxima a ajuns si la 17 grade celsius)
- Din Malaga, cu ajutorul companiei Alsa, poti ajunge in Granada. Pretul biletelor incepe de la 11,5 euro, de persoana, pe sens
- Pont: este de preferat sa vizitati Granada pe timp de iarna sau toamna tarziu/primavara timpurie. Cazarea este mai ieftina, nu stati la coada prea mult la obiectivele turistice si este cel mai grozav prilej sa scapati de vremea cainoasa si rece de acasa
Cum iti cumperi biletul pentru Alhambra?
- Ca sa viziteti acest complex este recomandat ca biletele sa le cumperi din timp. Varianta aleasa de noi a fost urmatoarea:
- Am intrat pe site-ul ticketmaster – mai precis pe acest link – am ales varianta Alhambra General – acces la tot complexul – 15.40 euro de persoana
- Am ales un interval orar, necesar doar pentru Palazatul Nazaries. In rest am putut sa vizitam celelalte obiective incepand de dimineata si nelimitat ca timp. Insa musai nu trebuie ratata ora programata la palat. Nu veti fi primiti nici in grupul de dinainte si sigur nici in grupul de dupa. Atentie: pentru intrare se sta la coada (cu biletele cumparate cu tot 🙂 )
- Am ajuns in Granada si cand am ajuns la “Pabellón de Acceso a la Alhambra” (intrarea de la Generalife) am depasit casele de bilete si pe dreapta intr-o “incapere-chios”, langa magazinul de suveniruri, erau niste tonomate unde am introdus cardul cu care am cumparat biletele de pe site si le-am tiparit. In decembrie nu era coada… De asemenea am inteles ca si din oras se pot tipari la Corral del Carbon Ticketmaster machine din Calle Mariana Pineda, numarul 8.
Top 5 obiective in Alhambra
Noi am parcurs urmatorul traseu:
1. Generalife:
- Gradina arhitectului (dupa unele traduceri), gradina paradisului sau gradina petrecerilor dupa alte traduceri, a fost initial construitra in secolul XIV de catre Muhamed al III -lea si infrumusetata ulterior de catre Ismail I (conducatori ai dinastiei Nasrid). Impreuna cu palatul reprezenta resedinta de vara al conducatorilor mauri. Gradina actuala este o reconstructie inceputa in anul 1931 si finalizata in anul 1951. Iata ce am vazut noi:
Generalife se citeste Heneralife 🙂 iar pentru noi a fost cel mai grozav loc din toata Alhambra. Si pentru ca gradina este tare dichisita dar mai ales pentru peisajele absolut geniale.
2. Alcazaba
- Este o fortareata militara, cladirea cea mai veche a complexului Alhambra (unii istorici precizeaza ca o parte ar fi fost construita inca din secolul IX-lea). Actualul edificiu a fost construit de catre Muhamad I. Contine 3 turnuri: Torre Quebrada, Torre del Homenaje si Torre de la Vela. In interior veti vedea ceea ce a mai ramas din aceasta fortareata, iar in cel mai inalt punct veti avea parte de o priveliste aparte asupra Granadei si a Sierra Nevada, cu zapada lui cu tot 😉 .
[vrview img=”https://trivo.ro/wp-content/uploads/2017/05/360-Alcazaba-Tower-trivo.ro_.jpg” ]
3. Palatul lui Carlos al V-lea
- Construit pentru Carlos al V-lea, palatul s-a vrut a fi o resedinta demna de un imparat al imperiului Sacru Romano-Germanic, deci la origine catolic. Constructia are o inaltime de 17 metri si este in forma de patrat, dar in interior are o curte circulara. Adaposteste muzeul complexului Alhambra dar si Museo de Bellas Artes de Granada. Pe exterior mi s-a parut ca arata ca niste tablete de ciocolata numa’ bune de incercat (cred ca imi era foame 🙂 )
- [vrview img=”https://trivo.ro/wp-content/uploads/2017/05/Palace-of-Charles-V-Alhambra-interior-trivo.ro_.jpg” ]
4. Biserica Sfintei Maria
- Nu este cea mai frumoasa biserica pe care ati vazut-o, dar daca tot sunteti pe acolo merita o scurta vizita. Se afla langa palatul lui Carlos, a fost construita in secolul al XVII-lea pe locul marii moschei din Alhambra.
5. Palatul Nasrid (Nazaries)
- De fapt compus din 3 palate: Mexuar, Palatul Comares si Palatul Leilor. Este bijuteria complexului. Constructia a inceput in secolul al XIII-lea dar cladirile actuale dateaza din secolul al XIV-lea. In interior veti fi uimiti de motivele maure, de curtile interioare si de tavanele unor incaperi. Cand am vizitat noi curtea Leilor era partial in renovare. Insist: vizitarea se face strict prin programare
- Despre Palatul Nazaries se spune ca este cea mai impresionanta mostenire a culturii islamice din Europa, perfecta prin proportii si geometrie. Si este. Doar ca este altfel decat ne asteptam. Pornind de la experienta Toledo, cu a sa gara impresionanta, credeam despre Nazaries ca va fi colorat. Nu este asa. Probabil ca si din cauza uzurii timpului, insa este un cu totul alt stil. Culorile sunt pale. Dar compenseaza bogatia si complexitatea dantelariei basorelief.
- Pentru noi, Nazaries este ca o piesa de bijuterie, ascunsa privirilor dar muncita cat toate celelalte bijuterii la un loc.
[vrview img=”https://trivo.ro/wp-content/uploads/2017/05/360-Palacios-Nazaries-trivo.ro_.jpg” ]
Comenteaza aici!