Bazilica Sfantul Petru din Roma - Cupola

Bisericile Romei – Un top subiectiv!

Pentru mine orasul acesta este un must-see macar o data in viata! Sunt deja la a doua vizita si se pare ca am plecat deja cu gandul de a ma reintoarce curand! La fel ca si prima data, am parcurs acest oras in mare parte pe jos si am avut prilejul sa decopar multe atractii interesante. In acest articol ma voi canaliza asupra unor atractii, cu intare libera, ale acestui oras si anume: Bisericile Romei

Scurta descriere:

  • In Roma sunt peste 900 de Biserici – majoritatea de rit  Romano-Catolic
  • Toate cele 900 de lacase de cult au fost construite intre secolele IV-XXI.
  • Una din cele mai vechi Biserici ale orasului este: Santa Maria in Trastevere (anul 340)
  • Una din cele mai noi Biserici ale Romei este: Jubilee Church (anul 2003)
  • Biserica San Teodoro a fost data spre folosinta credinciosilor orthodoxi in anul 2004 de catre Papa Ioan Paul al II-lea
  • Cat priveste parohiile Romanesti le gasiti la acest link (harta interactiva)

Top 20 Biserici de vizitat in Roma

  • Cu siguranta nu am reusit sa le vad pe toate si sigur voi rata vreo nestemata,,, dar am facut un clasament cu ceea ce am vizitat:
20 – Convento di S. Maria della Scala

In drumul meu prin cartierul Trastevere am dat peste aceasta Biserica. Este construita in anii 1593-1610 – merita sa aruncati o privire. Cand am fost aici slujba era intiata de un preot de culoare.

Convento di S. Maria della Scala
19 –  Chiesa Rettoria San Bernardo alle Terme

La finalul citibreak-ului ne duceam spre Termini cand am dat peste aceasta Biserica ce se aseamana intr-o oarecare masura, ca stil,  cu Panteonul.  A fost construita in anul 1598 si data spre folosinta initial ordinului francez Feuillants Cistercian, iar ulterior a revenit congregatiei St. Bernard of Clairvaux. Are o forma circulara cu un diamentru de 22 de metri.

18 – Santi Vincenzo e Anastasio a Fontana di Trevi

Dupa cum si dupa nume va dati seama, aceasta Biserica se afla chiar in piata renumitei fantani. Daca in piata veti avea parte, pe langa privelistea incantatoare a fantanii, de un “zumzet” uman aproape infernal, in Biserica acesta dispare. Este construita  in anii 1645-1650 pe fostul loc al unei Biserici medievale. Stilul arhitectural este cel baroc.

17 – Badia Primaziale Sant Anselmo

Este construita in jurul anului 1900 pe un teren cedat de ordinul cavalerilor din Malta grupului Benedict. Se afla pe una din cele 7 coline ale Romei – Aventino. In drum spre aceasta Biserica veti da si peste locul “secret” de unde se poate fotografia  Biserica Sfantului Petru prin “The Aventin Keyhole” (este atat de secreta incat se sta la coada…)

Badia Primaziale Sant Anselmo
16 – Parrocchia Santi XII Apostoli

O gasiti in Piazza dei Santi Apostoli 51. Corpul Bisericii nu se vede de  la nivelul strazii iar fatada ii da aspect mai de graba de palat decat de lacas de cult.

15 – Chiesa Santissimo Nome di María (langa Columna lui Traian)

Sau cum i-am mai spus noi – Biserica de langa Columna lui Traian. In fata la intrare se afla un mare cordon rosu care te impiedica sa o vizitezi – poti doar sa arungi o privire.  Nu ai cum sa o ratezi,o vezi inca de la Piazza di Venetia!

14 – Basilica di San Pietro in Vincoli

Am vrut sa vizitam aceasta Biserica deoarece aceasta adaposteste statuia lui Moise by Michelangelo. Prima constructie dateaza inca din secolui al IV-lea, iar in urma restaurarii din secolul XX s-au descoperit 4 straturi de ocupatie straveche, printre care case cu o impotanta valoare artheologica.. Este cunoscuta si ca Biserica unde se afla lantul cu care a fost tinut incarcerat in Ierasalim Sfantul Petru.

San Pietro in Vincoli
Lantul cu care a fost tinut incarcerat Sfantul Petru in Ierusalim – San Pietro in Vincoli

13 – St Maria Sopra Minerva Basilica

Biserica a fost cladita chiar peste un fost templu al zeitei egiptene Isis care a fost mentionata in mod eronat ca fiind zeita greco – romana Minerva  – de aici si numele acestui lacas de cult. Se afla foarte aproape de Pantheon in Piazza de la Minerva. In fata acesteia se afla un obelisc  cu un elefant, descoperit in urma unor excavari in gradina Bisericii.  Cand am ajuns aici se oficia o nunta in limba engleza.

St Maria Sopra Minerva Basilica
Fatada Santa Maria Sopra Minerva
12 Santi Bonifacio ed Alessio

Aceasta Biserica mi-a placut foarte mult! Poate ca imi place culoarea bleu :-). Se afla inainte de Badia Primaziale Sant Anselmo pe colina Aventino.  Este o Biserica ce dateaza din secolul III -IV – bineinteles cu multe restaurari – inca se mai pastreaza parti din vechea constructie. Clopotnita este in stil romanic. De asemeanea are si o cripta.

Santi Bonifacio ed Alessio – vedere din gradina
Santi Bonifacio ed Alessio – Gradina – in zare se vede Bazilica Sfantul Petre – Vatican
Santi Bonifacio ed Alessio – Interior

11 – Chiesa di Santa Maria della Vittoria

Cum pasesti in aceasta Biserica o sa ramai placut surprins, poate si putin coplesit de atatea ornamente. Constructia lacasului a inceput in anul 1605 si este dedicata Fecioarei Maria – dar mai multe in pozele de mai jos:

Chiesa di Santa Maria della Vittoria si Fontana dell’Acqua Felice
Chiesa di Santa Maria della Vittoria – orga si tavan interior
Altarul – Chiesa di Santa Maria della Vittoria
10 – Sant’Andrea della Valle

Biserica a fost construita cu ajutorul ducesei de Amalfi Donna Costanza Piccolomini d’Aragona pentru ordinul Theatin, Cum patronul spiritual al regiunii Amalfi este Sfantul Andrei si Biserica a primit acelasi patron. Biserica a fost finalizata in anul 1650 si contine 2 Capele: Capela Fecioarei Maria si Capela Ginetti. Biserica este musai de vizitat, personal stilul acesta este mai agreabil decat cel de la pozitia 11.

Sant’Andrea della Valle – Interior Altar
Sant’Andrea della Valle – Orga
Sant’Andrea della Valle – Tavan
9 – Santa Maria in Trastevere

Este una din cele mai vechi Biserici din Rome, datand inca din anul 340. Mare parte din lacas pastreaza totusi elemente construite din anii 1140-1143. Este clar o atractie a cartierului Trastevere, cartier cu aer medieval plin de localuri si oameni/turisti voiosi.

Santa Maria in Trastevere – interior
8 – Sant’Ambrogio e Carlo al Corso

Daca vizitati Roma clar o sa ajungeti si pe via del Corso, cunoscuta mai ales pentru shoping. In anul 1471 se construieste o Biserica medievala dedicata lombarzilor din Rome, dupa care a avut loc o reconstructie in anul 1513-1520 si noua Biserica il are ca patron spiritual pe Sfantul Ambrogio, patronul orasului Milan. In anul 1610 cu ocazia canonizarii sfantului Carlo Borromeo (arhiepiscop de Milan), lombarzii decid constructia unui lacas mai mare: Biserica SANT’AMBROGIO E CARLO AL CORSO

Sant’Ambrogio e Carlo al Corso – interior
7 – Sant’Agnese in Agone

Este un edificiu construit in anul 1652. Se afla chiar in Piazza di Navona – un punct turistic de vizitat al Romei. In aceasta Biserica au loc concerte de muzica clasica – un program al lor il gasiti aici

Sant’Agnese in Agone
Sant’Agnese in Agone – Piazza di Navona
Sant’Agnese in Agone – Cupola
Sant’Agnese in Agone – interior
6 – Panteonul din Roma

Panteonul este una din cladirile importante ale Romei, datand din perioada antica a orasului. Este cea mai importanta cladirea romana. Acoperisul se pastreaza intact si in zilele noastre. A fost construit initial ca templu pentru cele 7 zeitati venerate la acea vreme. In prezent este o atractie turistica adesea aglomerata si in aceslasi timp si o Biserica.

Panteonul din Roma
Panteonul din Roma – interior

5 – Basilica Papale di Santa Maria Maggiore

Aceasta Biserica a fost ultima vizitata de catre  noi, se afla la doar cativa pasi de gara Termini. Esta una din cele 4 Bazilici papale din Roma. I se mai spunea si Santa Maria della Neve. Actuala structura dateaza inca din anul 432 -440 (cu multe adaugiri ulterioare).

Basilica Papale di Santa Maria Maggiore
Basilica Papale di Santa Maria Maggiore – vedere altar
Basilica Papale di Santa Maria Maggiore – Tavan central
4-San Luigi dei Francesi

Desi fatada nu o sa va impresioneze, inauntrul totul se schimba. Este Biserica nationala a Frantei in Roma. A fost construita in anii 1518-1589  in urma donatiei de teren facute de Caterina de’ Medici. In Cappella Contarelli veti gasi adevaratele comori ale acestui lacas de cult si anume picturi de Caravaggio.

San Luigi dei Francesi – Altar + Tavan
3 – Basilica di Santa Maria in Ara coeli

Doamne  cate trepte am ucat si pentru cu totul alt motiv :-), ca la final sa dam peste aceasta Biserica. Daca vreti sa vedeti Piazza di Venetia de sus, nu urcati scarile ce duc la acest lacas, dar daca ati facut-o nu-i bai o sa dati peste una dintre cele mai frumoase Bazilici din Roma. Este asezata in varful colinei Capitoliu.

2- Chiesa del Gesù

Din prima vizita am ramas marcat de o Biserica pe care i-am tinut minte si numele si anume Chiesa del Gesù. Mi-a placut foarte mult tavanul, deoarece atunci cand te uiti in oglinda care te ajuta sa il admiri, observi cum pictura parca vine spre tine gen 3D. Lacasul se afla sub administrarea ordinului iezuit.

Chiesa del Gesù – Fatada

 

Il_Gesu_Tavan

 

1 – Bazilica Sfantul Petru din vatican

Iar pe primul loc este Bazilica Sfantul Petru din Vatican. Acest lacas merita un articol aparte.

Bazilica Sfantul Petru din Roma – Cupola
Bazilica Sfantul Petru din Roma – Altarul
  • Locatiile Bisericilor mentionate in acest articol le gasiti marcate in harta urmatoare:

 

2 comentarii publicate

Comenteaza aici!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: