Pentru mine orasul acesta este un must-see macar o data in viata! Sunt deja la a doua vizita si se pare ca am plecat deja cu gandul de a ma reintoarce curand! La fel ca si prima data, am parcurs acest oras in mare parte pe jos si am avut prilejul sa decopar multe atractii interesante. In acest articol ma voi canaliza asupra unor atractii, cu intare libera, ale acestui oras si anume: Bisericile Romei
Scurta descriere:
- In Roma sunt peste 900 de Biserici – majoritatea de rit Romano-Catolic
- Toate cele 900 de lacase de cult au fost construite intre secolele IV-XXI.
- Una din cele mai vechi Biserici ale orasului este: Santa Maria in Trastevere (anul 340)
- Una din cele mai noi Biserici ale Romei este: Jubilee Church (anul 2003)
- Biserica San Teodoro a fost data spre folosinta credinciosilor orthodoxi in anul 2004 de catre Papa Ioan Paul al II-lea
- Cat priveste parohiile Romanesti le gasiti la acest link (harta interactiva)
Top 20 Biserici de vizitat in Roma
- Cu siguranta nu am reusit sa le vad pe toate si sigur voi rata vreo nestemata,,, dar am facut un clasament cu ceea ce am vizitat:
20 – Convento di S. Maria della Scala
In drumul meu prin cartierul Trastevere am dat peste aceasta Biserica. Este construita in anii 1593-1610 – merita sa aruncati o privire. Cand am fost aici slujba era intiata de un preot de culoare.
19 – Chiesa Rettoria San Bernardo alle Terme
La finalul citibreak-ului ne duceam spre Termini cand am dat peste aceasta Biserica ce se aseamana intr-o oarecare masura, ca stil, cu Panteonul. A fost construita in anul 1598 si data spre folosinta initial ordinului francez Feuillants Cistercian, iar ulterior a revenit congregatiei St. Bernard of Clairvaux. Are o forma circulara cu un diamentru de 22 de metri.
18 – Santi Vincenzo e Anastasio a Fontana di Trevi
Dupa cum si dupa nume va dati seama, aceasta Biserica se afla chiar in piata renumitei fantani. Daca in piata veti avea parte, pe langa privelistea incantatoare a fantanii, de un “zumzet” uman aproape infernal, in Biserica acesta dispare. Este construita in anii 1645-1650 pe fostul loc al unei Biserici medievale. Stilul arhitectural este cel baroc.
17 – Badia Primaziale Sant Anselmo
Este construita in jurul anului 1900 pe un teren cedat de ordinul cavalerilor din Malta grupului Benedict. Se afla pe una din cele 7 coline ale Romei – Aventino. In drum spre aceasta Biserica veti da si peste locul “secret” de unde se poate fotografia Biserica Sfantului Petru prin “The Aventin Keyhole” (este atat de secreta incat se sta la coada…)
16 – Parrocchia Santi XII Apostoli
O gasiti in Piazza dei Santi Apostoli 51. Corpul Bisericii nu se vede de la nivelul strazii iar fatada ii da aspect mai de graba de palat decat de lacas de cult.
15 – Chiesa Santissimo Nome di María (langa Columna lui Traian)
Sau cum i-am mai spus noi – Biserica de langa Columna lui Traian. In fata la intrare se afla un mare cordon rosu care te impiedica sa o vizitezi – poti doar sa arungi o privire. Nu ai cum sa o ratezi,o vezi inca de la Piazza di Venetia!
14 – Basilica di San Pietro in Vincoli
Am vrut sa vizitam aceasta Biserica deoarece aceasta adaposteste statuia lui Moise by Michelangelo. Prima constructie dateaza inca din secolui al IV-lea, iar in urma restaurarii din secolul XX s-au descoperit 4 straturi de ocupatie straveche, printre care case cu o impotanta valoare artheologica.. Este cunoscuta si ca Biserica unde se afla lantul cu care a fost tinut incarcerat in Ierasalim Sfantul Petru.
13 – St Maria Sopra Minerva Basilica
Biserica a fost cladita chiar peste un fost templu al zeitei egiptene Isis care a fost mentionata in mod eronat ca fiind zeita greco – romana Minerva – de aici si numele acestui lacas de cult. Se afla foarte aproape de Pantheon in Piazza de la Minerva. In fata acesteia se afla un obelisc cu un elefant, descoperit in urma unor excavari in gradina Bisericii. Cand am ajuns aici se oficia o nunta in limba engleza.
12 Santi Bonifacio ed Alessio
Aceasta Biserica mi-a placut foarte mult! Poate ca imi place culoarea bleu :-). Se afla inainte de Badia Primaziale Sant Anselmo pe colina Aventino. Este o Biserica ce dateaza din secolul III -IV – bineinteles cu multe restaurari – inca se mai pastreaza parti din vechea constructie. Clopotnita este in stil romanic. De asemeanea are si o cripta.
11 – Chiesa di Santa Maria della Vittoria
Cum pasesti in aceasta Biserica o sa ramai placut surprins, poate si putin coplesit de atatea ornamente. Constructia lacasului a inceput in anul 1605 si este dedicata Fecioarei Maria – dar mai multe in pozele de mai jos:
10 – Sant’Andrea della Valle
Biserica a fost construita cu ajutorul ducesei de Amalfi Donna Costanza Piccolomini d’Aragona pentru ordinul Theatin, Cum patronul spiritual al regiunii Amalfi este Sfantul Andrei si Biserica a primit acelasi patron. Biserica a fost finalizata in anul 1650 si contine 2 Capele: Capela Fecioarei Maria si Capela Ginetti. Biserica este musai de vizitat, personal stilul acesta este mai agreabil decat cel de la pozitia 11.
9 – Santa Maria in Trastevere
Este una din cele mai vechi Biserici din Rome, datand inca din anul 340. Mare parte din lacas pastreaza totusi elemente construite din anii 1140-1143. Este clar o atractie a cartierului Trastevere, cartier cu aer medieval plin de localuri si oameni/turisti voiosi.
8 – Sant’Ambrogio e Carlo al Corso
Daca vizitati Roma clar o sa ajungeti si pe via del Corso, cunoscuta mai ales pentru shoping. In anul 1471 se construieste o Biserica medievala dedicata lombarzilor din Rome, dupa care a avut loc o reconstructie in anul 1513-1520 si noua Biserica il are ca patron spiritual pe Sfantul Ambrogio, patronul orasului Milan. In anul 1610 cu ocazia canonizarii sfantului Carlo Borromeo (arhiepiscop de Milan), lombarzii decid constructia unui lacas mai mare: Biserica SANT’AMBROGIO E CARLO AL CORSO
7 – Sant’Agnese in Agone
Este un edificiu construit in anul 1652. Se afla chiar in Piazza di Navona – un punct turistic de vizitat al Romei. In aceasta Biserica au loc concerte de muzica clasica – un program al lor il gasiti aici
6 – Panteonul din Roma
Panteonul este una din cladirile importante ale Romei, datand din perioada antica a orasului. Este cea mai importanta cladirea romana. Acoperisul se pastreaza intact si in zilele noastre. A fost construit initial ca templu pentru cele 7 zeitati venerate la acea vreme. In prezent este o atractie turistica adesea aglomerata si in aceslasi timp si o Biserica.
5 – Basilica Papale di Santa Maria Maggiore
Aceasta Biserica a fost ultima vizitata de catre noi, se afla la doar cativa pasi de gara Termini. Esta una din cele 4 Bazilici papale din Roma. I se mai spunea si Santa Maria della Neve. Actuala structura dateaza inca din anul 432 -440 (cu multe adaugiri ulterioare).
4-San Luigi dei Francesi
Desi fatada nu o sa va impresioneze, inauntrul totul se schimba. Este Biserica nationala a Frantei in Roma. A fost construita in anii 1518-1589 in urma donatiei de teren facute de Caterina de’ Medici. In Cappella Contarelli veti gasi adevaratele comori ale acestui lacas de cult si anume picturi de Caravaggio.
3 – Basilica di Santa Maria in Ara coeli
Doamne cate trepte am ucat si pentru cu totul alt motiv :-), ca la final sa dam peste aceasta Biserica. Daca vreti sa vedeti Piazza di Venetia de sus, nu urcati scarile ce duc la acest lacas, dar daca ati facut-o nu-i bai o sa dati peste una dintre cele mai frumoase Bazilici din Roma. Este asezata in varful colinei Capitoliu.
2- Chiesa del Gesù
Din prima vizita am ramas marcat de o Biserica pe care i-am tinut minte si numele si anume Chiesa del Gesù. Mi-a placut foarte mult tavanul, deoarece atunci cand te uiti in oglinda care te ajuta sa il admiri, observi cum pictura parca vine spre tine gen 3D. Lacasul se afla sub administrarea ordinului iezuit.
1 – Bazilica Sfantul Petru din vatican
Iar pe primul loc este Bazilica Sfantul Petru din Vatican. Acest lacas merita un articol aparte.
- Locatiile Bisericilor mentionate in acest articol le gasiti marcate in harta urmatoare:
Mamă câte am ratat!!! Cred ca trebuie sa merg iar… 🙁
La fiecare vizita in Roma iti dai seama ca o cunosti din ce in ce mai putin! Dar nu ma supar sa ma tot duc 🙂