Vilnius Cathedral and the Bell Tower - trivo.ro
Vilnius Cathedral and the Bell Tower - trivo.ro

Tarile Baltice: Top atractii de vizitat in Vilnius – Lituania

Cand am ales sa imi petrec vacanta de Rusalii prin Tarile Baltice si Suedia, Vilnius nu era in prim plan. Acum ca l-am vazut pot spune ca m-am inselat. In acest articol voi da cateva repere despre: Top atractii de vizitat in Vilnius

Este minunat si mai ales foarte verde! Din punctul nostru de vedere orasul merita cel putin 2 zile pentru a-l descoperi.

Vilnius Upper castle view from the Bell Tower -trivo.ro
Top atractii de vizitat in Vilnius – Upper castle view from the Bell Tower -trivo.ro

Un singur aspect m-a dezarmat insa: reticenta oamenilor fata de turisti – sa zicem ca nu sunt foarte doritori sa te ajute – mai ales in zona garii 🙂 .

Cum ajungi din Romania?

Conexiuni cu Tallinn si Riga

Transport Aeroport

 • Aeroportul este foarte bine connectat cu gara (cei drept mergi putin pe jos de la terminal la statie) iar costul unei calatorii este foarte mic 0.70 euro. Trenurile ruleaza de 16 ori pe zi iar durata calatoriei este de doar 7 minute. Daca insa nu iti place cu trenul poti gasii la acest link toate optiunile disponibile. Dar zau, de ce nu trenul?!

Top atractii de vizitat in Vilnius:

Nr. 5 –  Nu este o atractie in sine dar te ajuta cu ABC-ul orasului – Free walking tour

Dureaza in jur de 2 ore. Am mai scris si cu alte prilejuri despre acest tip de ghid – cu toate ca este gratuit se obisnuieste ca la final sa oferi o recompensa de minimum 5 euro (de persoana).  Noi am participat, dar cu o zi inainte de tur nu am avut  rabdare si am vizitat orasul pe cont propriu… se pare ca l-am vizitat bine ;-)) . Morala este ca potrivit e sa incepi cu un tur si apoi sa explorezi pe cont propriu, pentru aprofundare 🙂

Nr. 4 – Republica Uzupis

Este o republica autoproclamata  ce si-a declarat independenta in anul 1997. Ziua nationala este in data de 01 aprilie. Republica are propriul guvern, are o armata formata din 11 oameni, o sirena  si  un arhangel (statuie) ce o protejeaza. Are propiul steag si propria constitutie ce a fost tradusa chiar si in limba romana. V-ati prins – este o republica aparte, o republica a artistilor, o republica unde poti fi creativ si putin mai liber, comparativ cu media democratiei. De fapt Uzupis nu este altceva decat un cartier al Vilnius-ului ce pe vremuri nu avea o faima tocmai buna – in el locuiau artistii si betivii sau, mai bine spus, betivii care erau artisti 🙂 .  Noi l-am vizitat: acum este o zona rezidentiala frumoasa si, credem noi, ti-ar trebui ceva capital sa te muti aici.

The meirmaid and the cradle of Uz Republica in Vilnius - trivo.ro (2)
Top atractii de vizitat in Vilnius – The mermaid and the cradle of Uzupis Republic in Vilnius – trivo.ro

Nr. 3 – Bisericile orasului – Top atractii de vizitat in Vilnius

Religia predominanta in Lituania este cea de rit romano-catolic. Noua ni s-a parut ca bisericele orasului merita sa fie vizitate. Nu sunt opulente nici in exterior sau interior si aduc un plus de valoare peisagistic.

Cel mai important lacas de cult din oras este Catedrala, asezata chiar in centrul orasului. Cand am vizitat-o arata impecabil, de un alb imaculat. Langa aceasta se afla turnul cu clopot. Ca sa vizitezi turnul trebuie sa platesti o taxa de intrare de 4.50 euro – mai multe detalii gasiti la acest link. Pentru biserici in sine nu am vazut taxe de vizitare.

Vilnius Cathedral and the Bell Tower - trivo.ro
Top atractii de vizitat in Vilnius -Vilnius Cathedral and the Bell Tower – trivo.ro
Inside the Bell Tower - Vilnius - trivo.ro
Inside the Bell Tower – Vilnius – trivo.ro
St Anne's and Bernadine's Churches - Vilnius - Trivo.ro
St Anne’s and Bernadine’s Churches – Vilnius – Trivo.ro
St. Jhon's Church - Interior - Vilnius - trivo.ro
St. Jhon’s Church – Interior – Vilnius – trivo.ro

Nr. 2 – Centrul istoric – Top atractii de vizitat in Vilnius

Fata de Riga si Tallinn, centrul orasului Vilnius are o suprafata mult mai mare (de unde si durata de 2 ore a free walking tour).

Musai de vizitat sunt urmatoarele:

 • Stradutele centrului istoric

  Acolo unde veti putea admira arhitectura veche a orasului. Aici sunt mai toate magazinele de suveniruri. Majoritatea lor vand chihlimbar (amber) sub diverse forme. Nu sunt de ratat cafenelele si restaurantele, concentrate tot aici. In drumul vostru nu ezitati sa intrati pe portile (deschise 🙂 ) ce par a duce spre o curte interioara. Este voie 🙂 si s-ar putea sa descoperiti o alta fata a orasului

Old town Vilnius - trivo.ro
Old town Vilnius – trivo.ro
Street in old town of Vilnius - trivo.ro
Street in old town of Vilnius – trivo.ro
Amber stores in Vilnius - trivo.ro
Amber stores in Vilnius – trivo.ro
 • Castelul Gerdiminas

  A fost construit de catre fondatorul orasului, initial pe structura de  lemn inlocuita mai apoi de caramida. Este cunoscut si sub denumire de castelul de sus (upper castle) si impreuna cu castelul de jos si castelul cel stramb alcatuiesc un sistem defensiv complex. Nu va asteptati la un castel, tot ceea ce a mai ramas este un turn si cateva ruine. Putem spune ca merita sa ajungi aici deoarece vei avea o priveliste absolut uimitoare asupra centrului vechi de o parte, iar de cealalta parte asupra orasului nou. Ca sa ajungi aici nu iti trebuie cine stie ce conditie fizica. Se poate urca si cu funicular-ul, insa la data la care am fost noi nu functiona

Upper Castle, Gerdiminas Castle -Top atractii de vizitat in Vilnius
Upper Castle, Gerdiminas Castle – VILNIUS, trivo.ro
Hill of Crosses view from the Upper Castel - Vilnius, trivo.ro
Hill of Crosses view from the Upper Castle – Vilnius, trivo.ro
View from the upper castle over the new town of Vilnius - trivo.ro
View from the upper castle over the new town of Vilnius – trivo.ro
 • Pietele publice ale orasului: 

  Centrul istoric nu este concentrat intr-un loc anume. Asadar prin peregrinarile voastre veti descoperi “mini zone centrale” ce va vor atrage atentie: piata Catedralei (langa castelul Gerdiminas), piata Primariei (in drum spre gara), piata Universitatii si piata Palatului Prezidential. Toate sit-urile mentioante se remarca prin faptul ca sunt adiacente unor cladiri cu o arhitectura deosebita. In plus, duminica la ora 12, in fata Palatului Prezidential, are loc schimbarea garzii – detalii despre cum sa vizitati palatul Prezidential gasiti la acest link.

Cathedral square - Vilnius - trivo.ro
Cathedral square – Vilnius – trivo.ro
Cathedral Square Vilnius - Trivo.ro
Cathedral Square Vilnius – Trivo.ro
Presidential Palace Vilnius - trivo.ro
Presidential Palace Vilnius – trivo.ro

Nr. 1 – Daca ajungi in Vilnius nu trebuie sa ratezi MUZEUL VICTIMELOR GENOCIDULUI

Este un loc incredibil, remarcabil, plin de istorie si care va va face sa constientizati ororile vremurilor din fericire apuse. Veti avea privilegiul sa aflati istoria acesti tari si a orasului, veti vizita inchisoarea de la subsol inclusiv sala de executie. Toate acestea in fostul sediu al KGB-ului. Detalii despre program si tarif-ul de vizitare il gasiti aici – noi am dat doar 4 euro.

The Museum of Genocide Victims in Vilnius - trivo.ro
The Museum of Genocide Victims in Vilnius – trivo.ro
The padded cell in The Museum of Genocide Victims in Vilnius
The padded cell in The Museum of Genocide Victims in Vilnius

Bonus: Excursie de o zi la Trakai – mai multe detalii gasiti la acest link – musai daca esti in Vilnius

Trackback-uri și pingback-uri 1

 1. Constanta - Tallinn de la 168 de euro dus-intors, cursa directa! - Trivo.ro

Comenteaza aici!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Afla primul! Inscrie-te la newsletterul nostru!

We keep your data private and share your data only with third parties that make this service possible. Read our Privacy Policy.
Holler Box
%d blogeri au apreciat: