Igreja de São Marcos - Braga

Braga – orasul din Portugalia pe care trebuie sa il vizitezi!

In Portugalia am descoperit un oras complet surprinzator, la nici o ora departare de Porto: Braga. Daca facem referire la  bautura, orasul e mult mai “bun” :-), dar nu la fel de ieftin 🙂  . Ceea ce ma intriga este ca am vazut foarte putin (spre deloc) scris despre acest oras pe site-urile de turism.

Igreja de São Marcos – Braga

Am plecat spre Braga cu un singur obiectiv: Bom Jesus. Si mai stiam profilul orasului din sintagma “Porto munceste, Braga se roaga, Coimbra studiaza si Lisabona ia toti banii”.

Bom Jesus do Monte de langa Braga

Cum ajungi in Braga?

Din Porto se ia trenul de la superba gara Sao Bento. Trenurile vin aproape din ora in ora iar pe noi biletul ne-a costat 6 euro dus-intors de persoana. Biletul se poate cumpara si din tren. Atentie, insa: daca luati biletul de la tonomatele din gara, cand selectati 2 la biletul de tren, nu se considera doua cartele cu cate un bilet ci o cartela cu doua calatorii (care nu pot fi folosite de doua persoane) 🙂 🙂 🙂 Logica din Porto este cu aroma de butoi 😉

Gara din Braga – o cladire moderna ce contrasteaza din fericire cu restul cladirilor din Braga

Am ajuns in oras si am cautat direct autobuzul numarul 2 spre Bom Jesus. Nu am gasit statia la gara (dar chiar este in fata garii :-)), am intrebat ulterior soferul)  si am decis sa ne ducem spre centru in cautarea… unui polar. Da da polar, atat de frig poate sa fie in Portugalia in regiunea de nord (aproape de ocean) in luna august. Mai ales pe inserat.

Ce poti vedea in Braga?

In cautarea polarului am gasit insa orasul. Care ne intampina cu o poarta tip vitralii (lucrate in plexiglass, ce-i drept 🙂 ). Am ajuns in Centrul istoric!

Braga – Arco da Porta Nova – intrarea principala in centrul vechi
Cladiri cu Azulejos in BRAGA
Universidade do Minho – Reitoria
Jardim de Santa Barbara – Braga
Braga – Centru Istoric

Orasul nu este asaltat de turisti, dar nici nu poti spune ca nu este vizitat. Centrul vechi este plin de viata, cu terase, cu gradini, cu cladiri frumoase si foarte multe biserici. De asemenea noi cand am fost era vremea reducerilor si faptul ca eram in cautarea unui polar am fost nevoiti sa intram si pe la magazine si pot spune ca la acest capitol, orasul chiar are tot ce ii trebuie,

Am ajuns in zona statiei autobuzului 2 si, din intamplare, am descoperit autobuzul 88, a carui statie este imediat cum se termina zona pietonala a centrului – Avenida Central (dupa o lina coborare dinspre Turn). Fata de autobuzul nr. 2 (cost bilet in jur de 1.6 euro / sens) , nr. 88 (cost bilet 2 euro /sens)are un traseu mai lung si ne-a  dus fix in partea de sus a Bom Jesus. Ceea ce ne-a scutit de un urcus strasnic si de o tura cu funicularul.

Avenida Central- la capatul acestei strazi se poate lua autobuzul 88 spre Bom Jesus

Ce este Bom Jesus?

Un complex de puncte de atractie aflate pe un deal de la marginea orasului. Numele i se trage de la biserica amplasata pe deal. Spectaculos este ce s-a dezvoltat in jurul acesteia.

In susul bisericii este un parc care se extinde cu o zona de trasee usoare prin padure. Parc cu un lac, barcute, poteci bine amenajate si bolovani imensi.

Parcul de langa Bom Jesus – Braga
Cararea printre roci / bolovani de la Bom Jesus

Coborand spre biserica sunt cateva puncte de observatie a privelistii orasului si muntilor din spatele acestuia.

Vedere de sus – Bom Jesus – Braga
Viewpoint – Bom Jesus – Braga
Bom Jesus do Monte

 

Biserica in sine nu se remarca prin ceva deosebit nici ca arhitectura si nici ca ornamentatie interioara. Este insa un loc bun de stat la racoare (cand era prea cald, cand era frig). Extra bonus: langa exista si o toaleta 🙂

Bom Jesus – Interior

In exterior, in lateral, are un spatiu circular cu patru mini-incaperi. Ele adapostesc niste statui religioase iesite din uz temporar. Spatiul in sine, prin constructie, amplasare, geometrie, are ceva miez mistic si o ratiune secundara.

In fata bisericii este o gradina foarte frumoasa cu statui, plante si copaci foarte bine intretinute.

Gradina amenajata de la Bom Jesus

Partea cea mai spectaculoasa sunt insa treptele care coboara de la biserica spre zona inferioara a parcului/padure. Marmura alba (pare-se ca proaspat renovate), in zig-zag, cu statuii pe alocuri, cu un peisaj minunat in fata lor, cu o geometrie armonioasa.

Complexul Bom Jesus do Monte de langa Braga – numarul treptelor: 577

In cazul in care urcatul/coboratul implica vre-o dificultate – funicularul este langa.

Funicular Bom JESUS

In drum spre autobuz (2 de data aceasta) urmeaza o coborare usoara dar prin zona impadurita.

Intorcandu-ne la oras, are o amprenta pregnant clerica, dar este mai putin afectat de turismul de masa, pastrandu-si originalitatea si autenticul. Dar mai bine il lasam pe acesta sa vorbeasca in imagini.

Catedrala din Braga
Strazile orasului Braga

Cum dupa atata umblat toata ziua,  evident te loveste si foamea, am incercat sa cautam si un restaurant care sa fie mai mult frecventat de localnici decat de turisti. Am gasit, ne-am asezat la masa si prin multe semne si gesticulari ne-am comandat pintre altele o: francesinhaun fel de sandvich cu de toate si cu sos de rosii, asezonat desigur cu cartofi prajiti! O data-n viata il mananci ca pe urma crapi! 🙂

Francesinha

Cele mai frumoase suveniruri aici le-am gasit – made in Portugal 😉 .Nu stiam prea multe despre Braga 🙂 dar acum ne bucuram ca am descoperit-o! 

 

 

2 comentarii publicate

Comenteaza aici!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: